Csaknem kétszer annyi ideig kell várni az Apple iPhone 15-ös alapmodelljére, mint elődjére, ami a vállalat legújabb készülékei iránti kirobbanó keresletet jelzi.

iPhone 15 launch day in JapanNew Apple iPhone 15 line-up on display on launch day September 22, 2023 inside Apple Omotesando, Tokyo flagship store. - 20230922_PD1260 (Photo by Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Az iPhone 15. Fotó: AFP

Az Egyesült Államokban a vevőknek tíz napot kell várniuk az Apple iPhone 15-ös alapmodell átvételére, szemben a tavaly piacra dobott előző generációs készülék hat napjával

– derül ki a Counterpoint Research piackutató cég adataiból. Jól fogyhatnak az amerikai okostelefon-gyártó legdrágább készülékei is, az iPhone 15 Pro Max csúcsmodellre ugyanis rekordideig kell várakozni a piackutató szerint.

Mindkét modell jelentős ráncfelvarráson esett át, ám a felpörgő kereslet részben az Apple többi modelljének, azaz a 15 Plusnak és a 15 Prónak a rovására történt, amelyekre csökkent a várakozási idő.

Ha lehet, még kedvezőbbé vált az Apple helyzete Kínában, Tim Cookék legnagyobb külföldi piacán, ahol a Counterpoint szerint az alapváltozatra való várakozási idő tavalyhoz képest megnégyszereződött. Eszerint a kínai Huawei nemrég árusítani kezdett Mate 60 Pro nevű készüléke sem csorbította eddig az új iPhone-ok vonzerejét.

Arra számítottunk, hogy az iPhone 15 alapmodell várakozási ideje Kínában sokkal rövidebb lesz, mondjuk a tavalyival azonos szinten ragad

– mondta Archie Cheng, a Counterpoint elemzője.

Az iPhone árai nem ugrottak meg Kínában

A megszaladó várakozási idő ugyanakkor Kínában nem jár együtt magasabb kiskereskedelmi árakkal, mivel a Counterpoint elemzői is megerősítették a Bloomberg pénteki jelentését, amely szerint a viszonteladók csak mérsékelt árréseket zsebelnek be. Mindez arra utal, hogy a keresletet – legalábbis részben – a meglévő készülékek cseréje hajtja.

„Egy olyan évben, amelyet alapvetően a hasonló termékek iránti csökkenő kereslet jellemez, a csereprogram vélhetően kulcsszerepet játszhat az új telefonok vásárlását gátló pszichológiai akadályok elhárításában, az Apple piaci dominanciájának fenntartásában” – fejtette ki Ivan Lam, a Counterpoint munkatársa.

Az Apple árfolyama 6 hó
 

Közben persze a már említett Huawei sem ül a babérjain, a kínai cég egy sor új terméket mutatott be hétfőn egy stadionban tartott – és milliók által online csatornán követett – rendezvényen az aranyszínű okosórától az okosautóig, mégis csalódást okozott az esemény követőinek, mivel a várakozások dacára egy szót sem beszéltek a cég új Mate 60 Pro okostelefonjáról.

Átgázolt a szankciókon a Huawei

Az új okostelefon műszaki képességei főként azért váltottak ki hatalmas érdeklődést Kínában, mert 

az amerikai szankciók 2019-es bevezetése óta a cég először jöhet ki egy elvileg az iPhone-nal is versenyképes készülékkel.

A vadonatúj okostelefont először egyébként augusztusban, Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter kínai látogatása során minden dicshimnusz és fanfár nélkül mutatták be. A készülékből vásárló felhasználók és elemzők szerint a Mate 60 Prót kínai gyártású csipekkel látták el, és 5G-képes.

Bryan Ma, az IDC tanácsadó cég technológiai elemzője ugyanakkor nem lepődött meg azon, hogy a Huawei kerülte a témát.

„Elvégre a Huaweinek rengeteg termék bemutatását kellett belezsúfolnia két órába, a Mate pedig már néhány hete ott van a boltok polcain és a felhasználók kezében is” – mutatott rá.

On September 9, 2023, in Xi'an, Shaanxi, after the release of Huawei's new generation flagship phone Mate 60 Pro, offline store consumers made reservations.
A Mate 60 Pro. Fotó: Shutterstock

A Huawei amúgy az eseményt követően frissítette weboldalát, feltüntetve a Mate 60 Pro árait, amelyek 8999 jüantól (jüan = 50,3 forint) kezdődnek, valamint a Mate 60 RS Ultimate Design változatának az árait, melyek 12 999 jüantól indulnak, miközben az Apple új iPhone 15 Pro készülékének kezdőára 7999 jüan Kínában.

Az egyik pekingi üzletben egy a Mate 60 Pro iránt érdeklődő 29 éves mérnök, Cseng Nian-rong a Reutersnek arról beszélt, hogy a készülék „az értékét messze meghaladó jelentőségű”, és mindenképpen venni fog egyet.

Az új fejlesztés azt jelenti, hogy még a legrosszindulatúbb szankciók sem fékezhetik le az emberi technológia fejlődését, ami nagyon inspirál minket, fiatalabb generációkhoz tartozókat.