A Huawei csiptervezési egysége, a HiSilicon új, Kínában gyártott félvezetőket szállít megfigyelő kamerákhoz. Az ügyfelek egy része helyi volt, de külföldre is exportáltak. Bár ezeket a csipeket viszonylag könnyű gyártani az okostelefonokban használt, bonyolultabb alkatrészekhez képest, de a HiSilicon visszatérése alaposan felrázza a piacot, miután az amerikai szankciók miatt visszaesett az egység tevékenysége az elmúlt három évben – írja a Reuters.

Huawei
Technológiai áttörést ért el a kínai csipipar, amiből a Huawei is profitál.
Fotó: AFP

A HiSilicon uralta a biztonsági kamerákhoz szállított félvezetők piacát, 2018-ban 60 százalékot birtokolt, ami 2021-ben 3,9 százalékra zsugorodott. A 2018-ban kezdődő amerikai–kínai kereskedelmi és gazdasági háború során Washington korlátozta a legfejlettebb csipek, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések és szoftverek Kínába szállítását.

Ennek esett áldozatául a Huawei is, amely idén sokakat meglepve visszatért. A vállalat ugyanis piacra dobta legújabb okostelefonjait, amelyekben a HiSilicon tervezte, SMIC által gyártott 7 nanométeres csip dolgozik, így helyben készült félvezetőkkel sikeresen kijátszották az amerikai szankciókat. A cég pedig eltökélt abban, hogy a telefonok mellett más területeken is visszaszerezze a korábbi piacvezető pozícióját.

A HiSilicon 2019 után csak alsó kategóriás csipeket tudott tervezni a megfigyelőkamerákhoz, de a 7 nanométeres technológiával alaposan felforgathatja a piacot. Mindez kezdetben felkeltette Washington figyelmét is, azonban Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter közölte: az Egyesült Államoknak nincs bizonyítéka arra, hogy a Huawei képes lenne nagy mennyiségben, fejlett csipekkel felszerelt okostelefonok tömeggyártására. 

Dan Hutcheson, a TechInsights elemzője szerint a Huawei olyan kifinomult eszközökhöz és szoftverekhez fér hozzá, amelyekkel elvileg nem kellene rendelkeznie. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a kínaiak saját megoldásokat fejlesztettek ki. 

Zsen Cseng-fej alapító-vezérigazgató márciusban szintén arról beszélt, hogy a cég az amerikai szankciók hatására hazai alkatrészek használatára állt át, és rengeteg pénzt fektet kutatás-fejlesztésbe. A vállalat idei visszatérése alátámasztja a cégvezér szavait.

Peking mélyütést visz be a Apple-nek az iPhone-ok korlátozásával

Új fejezetet nyit Kína az Egyesült Államokkal vívott technológiai háborújában, és korántsem biztos, hogy ezzel nem lő túl a célon. Az amerikai technológiákról való leválás programját nemzetbiztonsági mázzal leöntő pekingi vezetés radikálisan korlátozná az Apple termékeinek használatát a teljes állami szektorban. A technológiai óriást legfontosabb külpiacán lehetetlenítenék el.