A budapesti központú infokommunikációs vállalat, a 4iG Nyrt. és Egyiptom első integrált távközlési szolgáltatója, a Telecom Egypt, amely a tenger alatti kábelek egyik legnagyobb operátora a régióban, előzetes megállapodást kötött az Albániát és Egyiptomot a tenger alatt összekötő nagy kapacitású optikai kábelvezeték kiépítéséről – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsde oldalán. A tenger alatti összeköttetés nyílt hozzáférésű modellben valósulna meg, amely a meglévő földközi-tengeri útvonalaktól eltérő tranzitútvonalat biztosítana a fontos nyugat-európai csomópontok, mint Frankfurt, illetve számos kelet-európai elérési pont irányába is. 

4iG  Egypt
Fotó: 4iG

 

Albánia stratégiailag fontos 

A 4iG Nyrt. elnöke, Jászai Gellért és a Telecom Egypt vezérigazgatója, Mohamed Naszr szándéknyilatkozatot írt alá az Egyiptomot és Albániát összekötő, a Földközi-, Jón- és Adriai-tenger alatt húzódó, nagy kapacitású optikai kábel kiépítéséről. 

Az együttműködéssel a partnerek jelentős részesedést kívánnak szerezni a gyorsan növekvő Európa és Ázsia, illetve Európa és Kelet-Afrika közötti adatátviteli piacon.

Albánia elhelyezkedése miatt az egyik kiemelt belépési pont lehet Kelet-Európába és az ország biztonságos és határokon átnyúló szárazföldi infrastruktúrájának köszönhetően fontos tranzit kapcsolatot biztosít további desztinációk irányába. 

Jászai Gellért elmondta, a Telecom Egypttel kötött előzetes megállapodás jelentős mérföldkő a 4iG csoport számára. Szerinte ez a partnerség belépést jelenthet egy új és stratégiailag fontos üzleti területre, az interkontinentális vezetékes hálózatok piacára. 

Mit kell tudni Telecom Egyptről? 

A Telecom Egypt az első integrált távközlési szolgáltató Egyiptomban, amely a távközlés valamennyi területén nyújt szolgáltatásokat, beleértve a vezetékes és mobil hang- és adatátviteli szolgáltatásokat. 

A tenger alatti interkontinentális összeköttetések terén hatalmas szakértelemmel rendelkezik, ebből adódóan 160 jelentős tenger alatti kábelszolgáltató partnere világszerte.

A Telecom Egypt több mint 165 éves múltra tekint vissza, és vezető szerepet tölt be hazája távközlési piacán, a nagyvállalati és lakossági ügyfeleinek a legfejlettebb technológiát, megbízható infrastrukturális megoldásokat és a legszélesebb tenger alatti kábelhálózatot kínálja. A társaság a „WE” mobiloperátor mellett 45 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vodafone Egyptben is. Részvényeivel az egyiptomi és a londoni tőzsdén egyaránt kereskednek. 

Mit kell tudni a 4iG Nyrt.-ről?

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég a régió digitális átalakulásának vezető üzleti szolgáltatója, a magyarországi és nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplője. A csoport több mint 8 ezer főt foglalkoztat.

Drónok elleni fellépést segítő céggel szárnyalna tovább a 4iG

A pilóta nélküli légi járművek fejlesztése, azok honosítása és piacra jutása a 4iG csoportbsn kiemelt stratégiai terület. A magyar tulajdonú RAC Antidrone rendszerintegrátorként kíván hozzájárulni az autonóm repülőeszközök, valamint a légterek biztonsági ellenőrzéséhez. A társaság a magyarországi tudásbázis fejlesztésére törekszik, közép- és hosszú távon pedig egyedi fejlesztésekkel, illetve speciális innovációs tevékenységgel szeretné kiegészíteni az iparágban elérhető technológiákat.