Turizmus

Egyelőre nem szabadulhat az ágazat a koronavírus-járvány szorításából

Az európai idegenforgalom néhány héttel a határok június közepi újranyitása után ismét leszálló ágba került, mivel több országban is hirtelen megugrott a fertőzöttek száma, ami az utazási korlátozások újabb hullámát váltotta ki.

Nagy-Britanniában a hét vé­gén hoztak rendeletet a Spanyolországból érkező utazók 14 napos karan­tén­kö­tele­zet­tségéről, miközben a norvég hatóságok már az Ibériai-félsziget egyik országából sem engedik vissza a turistákat legalább tíznapos elkülönítés nélkül.

Ausztriában a St. Wolfgang nevű tóparti üdülővárosban ütötte fel a fejét ismételten a járvány, hétfőn 53 beteget találtak,

akik között sokan a vendéglátásban dolgoznak.

Fotó: AFP

Markus Söder bajor kormányfő szinte azonnal kijelentette, a tiroli hírhedt Ischgl nevű síparadicsomra utalva – ahol az egyik étteremben rengetegen fertőződtek meg márciusban –, hogy ezúttal nem egy nagy Ischgltől tart, hanem számos mini-Ischgltől.

Eközben Jens Spahn német egészségügyi miniszter a fejleményekre reagálva minden veszélyes régióból visszaérkező turistát tesztelésre kötelezett.

Meg kell akadályozni, hogy a hazatérők észrevétlenül egy új fertőzési láncot indítsanak el

– indokolta a döntést. Ennek ellenére Németországban is nagyot ugrott a megbetegedések száma, igaz, rendkívül alacsony bázisról.

Spanyolország vendégfogadói a nagy vesztesek listáján

Az újabb negatív fordulat erősen sújtja a GDP-je 12 százalékát a vendéglátásból kitermelő Spanyolországot,

ahol 2,6 millió ember él a szektorból.

Juan Molas, a Mesa del Turismo, a spanyol turisztikai vállalkozásokat összefogó szövetség vezetője szerint

az ország március óta átlagosan heti ötmilliárd euró idegenforgalmi bevételtől esik el.

Az illetékes spanyol miniszter pedig Nagy-Britanniát győzködi mostanában, hogy legalább a valóban nagyon alacsony fertőzöttségű Baleár-szigetekről visszatérő turistákat mentesítsék a kötelező vesztegzár alól.

Katalónia vagy Aragónia esetében ezt eleve értelmetlen lenne megpróbálni a friss adatok ismeretében.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában.

 

vendéglátás GDP Spanyolország európai turizmus fertőzési lánc
Kapcsolódó cikkek