Az egyre erőteljesebb érzékenyen érintette a szlovákiai síközpontokat is, emiatt könnyen elképzelhető, hogy lesz közöttük olyan, amely nem fog kinyitni a téli szezonban, csökkentve síelési lehetőségeinket – számolt be róla az Új Szó felvidéki hírportál.

Ruzomberok,,Slovakia,-,December,17:,Ski,Resort,Malino,Brdo,On RUZOMBEROK, SLOVAKIA - DECEMBER 17: Ski resort Malino Brdo on December 17, 2017, Ruzomberok
síelés, síszezon, Szlovákia
Újra kell terveznünk síelési terveinket Szlovákiában
Fotó: Jaroslav Moravcik / Shutterstock

A magyarok körében is egyre népszerűbb téli kikapcsolódás a síelés. Mivel itthon erre a természeti adottságokból adódóan kevesebb a lehetőség, így sokan választják a szomszédos országok síparadicsomait.

A jelenlegi gazdasági helyzet azonban kissé módosíthatja a terveket. Az egekbe szökő energiaárak, a hazánkban és északi szomszédunknál is erőteljes valamint a szakavatott munkaerő hiánya egyaránt hatással van az idei síszezonban Szlovákiában.

A felvidéki portál értesülései szerint több tucat síközpont van az országban, amelyeknek tulajdonosai képtelenek kifizetni a villanyáram- és fűtésszámlákat, emiatt decemberben és januárban sem nyithatnak ki.

Ahol még lehetséges a síelés: Trónkövetelők jelentek meg a legnagyobb síparadicsomok között

Még nem fogják újraosztani a lapokat, de a keleti konkurencia hosszabb távon veszélyeztetheti a nyugati síparadicsomok uralmát. A kormányok belátták, hogy költeniük kell a téli turizmus életben tartására.

Habár korábban abban bizakodtak, hogy két évnyi, koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások és lezárások után idén végre újra felvirágozhat az üzlet, de van rá esély, hogy a egyes sípályák ezúttal is csendesek és kihaltak lesznek.

Elsősorban a Szepességből érkeznek arról szóló hírek, hogy a helyi síelők már elbúcsúztak az idei téli szezontól.

A VG értesülése szerint ugyanakkor a legnagyobb, legnépszerűbb síparadicsomokat nem fenyegeti a bezárás veszélye, így aki nem szeretne lemondani a téli szlovákiai síeléséről vagy épp snowboardozásról, nagy valószínűséggel talál majd olyan helyszínt, ahol űzheti egyik kedvenc hobbiját.