Két év után az idei volt az első, amikor végig nyitva lehettek a szállodák, és elkezdődhetett a forgalom visszaépülése, ami a Covid előtti szinttől már csak csekély mértékben marad el, különösen Budapest teljesítménye impozáns. 

Visszatértek a külföldi vendégek a magyar fővárosba, bár nem pont onnan, ahonnan elmaradtak,

de a hiányzó küldőpiacok – orosz, ukrán és az ázsiai – szerepét mások vették át, az izraeli turisták létszáma például megkétszereződött egyetlen év alatt, miközben Európa több városából látványosan emelkedik a ferihegyi repülőtérre érkezők száma. 

20211214 BudapestBudai várból látkép, turisták
Budapest nagyon kedvelt az európaiak körében, de egyre több turista érkezik Izraelből is.
Fotó: Mirkó István

Budapesten a 150 szobánál kisebb hotelek kihasználtsága novemberben 80 százalék körül alakult, a nagyobb szállodáké is meghaladta a 70 százalékot, ami nagyon komoly teljesítmény 

– Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint még akkor is az, ha kissé elmaradt a 2019-es bázistól. 

Jövő év elejére, január–februárra Budapesten 50 százalék körüli, vagy azt meghaladó kihasználtságra számítanak a szállodák a szakmai szövetség belső felmérése szerint

– tájékoztatta a Világgazdaságot az év végével leköszönő szövetségi elnök. Baldauf Csaba hangsúlyozta, hogy a következő év nagy kihívása a szobaárak és a munkaerő megtartása lesz. Vagyis akármilyen nehéz, nem szabad negatív árversenybe belemenni, mert azzal a továbbra is növekvő költségek mellett a biztos veszteséget áraznák be a szállodák.

A bizakodás mellett érthetően nagy a bizonytalanság a szállodaiparban is, főként azért, mert a vendégek egyre inkább az utolsó pillanatban foglalnak, vagyis most a prognózisokat még nem támasztják alá az előfoglalások, csak a remény. 

A pandémia leszoktatta az embereket a tervezésről, veszélyesen szűkek a foglalási időablakok, még az év végi ünnepeket, a karácsonyt és a szilvesztert sem látni teljesen, folyamatosan érkeznek a foglalások. 

Hely még biztosan van Budapesten is, bár tele a város külföldiekkel, a megtelt táblát még egyik hotel sem tette ki. Ám leginkább a vidéki szállodák hirdetései jönnek szembe, vagyis a belföldiekre nagyon várnak a fővároson kívüli hotelek az MSZÉSZ elnökének tapasztalatai szerint.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött
vendégéjszakák száma
 

Másfél éve még a munkaerőhiány, ma már a bérnövekmény és a sokkolóan magas energiaárak jelentik a legfőbb kihívást az ágazatban

– összegezte a rövid elnöki ciklus alatt bekövetkezett hatalmas fordulatot Baldauf Csaba. A vidéki szállodát vezető szakember elmondta, hogy a turisztikai hozzájárulás megfizetésének felfüggesztése fontos mentőöv, komoly segítség, de ha nem jutnak elég bevételhez jövőre a hotelek, további segítségre is szükség lesz a munkaerő megtartásához.

Kétszer nem léphet az ágazat ugyanabba a folyóba, nem lehet megint újrakezdeni a csapatépítést, ha a szállodaipar ismét elengedi a dolgozóinak egy részét, többé aligha tudja bármilyen ígérettel visszacsábítani őket. 

Az elmúlt hónapokban sokan visszajöttek a Covid miatt más ágazatokba átigazoltak közül, és stabilizálódott a helyzet, elindult a külföldiek, a harmadik országbeli munkaerő alkalmazása. Mindenekelőtt thai, vietnámi és egyre több ukrán dolgozik a magyarországi szállodákban, elsősorban Budapesten.  Vidéken a munkaerőhiány, konkrétabban a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is súlyos probléma, a fiatalok helyi képzésével próbálják betölteni a lyukakat.

Kapuzárás előtti pánik vagy utazási láz? A járvány előtti szinten az év végi szállásfoglalások száma

Kiesett a legkedveltebb települések élbolyából Miskolctapolca, de gyorsan visszakerülhet, ha kinyit a barlangfürdő.

A következő év első három-négy hónapja sok mindenre választ ad majd – összegzett a leköszönő szállodaszövetségi elnök –, ami eddig a járványhelyzet függvénye volt, most a fizetőképesség, az elkölthető szabad jövedelmek nagyságának kérdése lett. 

Utazni nagyon szeretnek az emberek, ez egyértelműen megmutatkozott, hogy ha lehet, elindulnak, most azon áll vagy bukik a dolog, hogy tudnak-e miből utazni a belföldi és a külföldi vendégek. 

A megélhetési költségek Európa-szerte drasztikusan emelkednek, a vendégoldalon az anyagi lehetőségek, a vendégfogadók oldalán pedig a költségnövekedés, a jövedelmezőség megtartása a továbblépés feltétele.