Turizmus

Az év legmozgalmasabb hétvégéje vár Magyarországra

Idén sem hosszú hétvége az államalapítás ünnepe, mégis sokan ekkorra időzítik a vakációt a Szallas.hu adatai szerint. Az oldalon leadott foglalások alapján Siófok, Hajdúszoboszló és Budapest vezeti a belföldi úti célok rangsorát. A legnagyobb mértékben, 29 százalékkal a fővárosban csökkent a magyar vendégek szállásfoglalásainak száma, ami nem lehet független attól, hogy augusztus 20. egybeesik az atlétikai világbajnoksággal.

A top úti célok 12,7 ezer és 14,8 ezer forint közötti egy főre jutó éjszakánkénti átlagos szálláshelyi árakkal várják az ünnepi hétvégén a vendégeket, a foglalások ötöde SZÉP-kártyával történik – közölte a Szallas.hu.

20210820 Budapest Óriási érdeklődés mellett zajlottak az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjaiFotó: Máté Krisztián  (MK)Ripost
Fotó: Máté Krisztián / Ripost

A hotelekben az összesített foglalási szám elmarad a tavalyitól, ugyanakkor a kategória szerinti bontás alapján a négycsillagos kategóriában nőtt a foglalások mennyisége. Apartmanba és vendégházba többen foglaltak, mint tavaly ilyenkor. 

Siófok, Hajdúszoboszló és Budapest vezeti a belföldi úti célok rangsorát az államalapítás hétvégéjén az oldalon leadott foglalások alapján.

Budapesten 29 százalékkal kevesebb a belföldi vendégfoglalás, ami a legnagyobb mértékű, miközben Balatonfüreden 25 százalékos visszaesés látszik.

A fővárosi belföldi vendégforgalom visszaesése nem lehet független a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságtól, amely rengeteg külföldi turistát vonz a városba eleve.

Szállást foglalni 

  • Sófokon átlagosan 13,8 ezer, 
  • Hajdúszoboszlón 12,7 ezer, 
  • Budapesten pedig 14,8 ezer forintért lehetett ezen a hétvégén. 

Minden ötödik foglalást SZÉP-kártyával fizettek – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. 

Az ünnepi hétvégén az átlagos foglalási hossz 2,8 éj. A legnagyobb turisztikai régiók közül a Balaton térségébe szól a portál foglalásainak harmada az államalapítás ünnepén. 

Nőtt a foglalások aránya tavalyhoz képest Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön, viszont csökkenés látszik a Balatonon, valamint Budapesten és vonzáskörzetében, máshol nem látunk változást – mondta Kelemen Lili. Összesítésben 14 százalékkal a 2022-es szint alatt áll néhány nappal a hétvége előtt a foglalások száma. 

Az utolsó pillanatos foglalások élénkülésében bízunk

– részletezte a sajtószóvivő, elmondta, megvan az esélye, hogy csökken a különbség, hiszen az eddigi előrejelzések szerint a tavalyival szemben idén ragyogó idő várható az augusztus 20-i hétvégén.

Apartmanba, vendégházba és négycsillagos hotelekbe többen foglaltak, mint az elmúlt évben.

Az apartmanok esetén 1 százalékkal, vendégházaknál 7 százalékkal nőttek a foglalások, ami az árak ismeretében érthető, hiszen itt átlagosan 8,95 ezer forint egy éjszaka egy főnek, az apartmanoknál 9,4 ezer forint, panziónál 11,5 ezer forint, a hoteleknél pedig 21,6 ezer forint. A foglalások 27 százaléka wellness-szállásra szól.

A hotelkategóriák közül arányaiban a három- és a négycsillagosak a legnépszerűbbek. 

20200820, Nagykanizsa,  Augusztus 20 ünnepi műsor. Képen . Szikrák Táncegyüttes műrora. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH 20200820, Nagykanizsa,  Augusztus 20 ünnepi műsor. Képen . Szikrák Táncegyüttes műrora. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Vonzó programok az ünnepi hétvégén

  • Bor és Kenyér Ünnepe 2023, Siófok
  • Államalapításunk és az Új Kenyér ünnepe 2023, Hajdúszoboszló
  • Augusztus 20-i programok 2023, Budapest
  • Államalapítás ünnepi hétvége 2023, Eger
  • Államalapítás ünnepe 2023, Szeged
  • Államalapító Szent István király ünnepe 2023, Balatonfüred
  • Hévízi Bor- és Gasztrofesztivál 2023, Hévíz
  • Debreceni Virágkarnevál 2023, Debrecen
  • Augustfest 2023, Debrecen
  • Szent István Napok 2023, Zalakaros
20210820 Budapest Óriási érdeklődés mellett zajlottak az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjaiFotó: Máté Krisztián  (MK)Ripost20210820 Budapest 
Óriási érdeklődés mellett zajlottak az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjai
Fotó: Máté Krisztián  (MK)
Ripost
Fotó: Máté Krisztián / Ripost

 

augusztus 20-i rendezvények szállásfoglalás szállás.hu augusztus 20
Kapcsolódó cikkek