A tömegturizmus ellen tiltakoztak a helyiek az osztrák Hallstatt városában. A település a világörökség része, alig több mint 700-an laknak ott, de főszezonban naponta akár tízezer látogató is megfordul a kisvárosban – írja a BBC.  

A helyiek a napi turisták számának korlátozását, illetve a délutáni turistabuszok betiltását szorgalmazták. Míg a turizmus jót tett Hallstatt gazdaságának, egyes helyiek szerint egyszerűen túl sok látogató érkezik.

Fotó:  Reinhard Hoermandinger / APA / AFP

Az osztrák kisváros sziklás hegyekkel körülvéve fekszik egy alpesi tó partján. A látvány miatt az elmúlt években egyre felkapottabbá vált, 2006-ban egy dél-koreai romantikus drámában is feltűnt, ennek köszönhetően népszerű lett Ázsiában is. Hat évvel később Kínában megépült a város mása. 

A csendes kisváros Európa egyik legfelkapottabb célpontja lett, egyes helyiek azt mondják, egyszerűen túl sok a látogató, különösen az egynapos kirándulók száma nőtt meg. Egyelőre úgy tűnik, hogy Velencéhez és más, a turizmus által túlterhelt városokhoz hasonlóan Hallstattnak is el kell viselnie a tumultust.

Idén májusban a lakosok rövid időre fából készült falat emeltek a turisták között legnépszerűbb szelfizős helyszínre, elzárva a kilátást az Alpokra. A közösségi médiában tapasztalt visszhang miatt azonban ezt később eltávolították.

A város polgármestere korábban azt mondta, harmadára akarja csökkenteni a Hallstatton áthaladó buszok számát. Hallstatt körülbelül egymillió látogatót fogadott évente a Covid–19-világjárvány előtt.