Turizmus

Harcsatepertős hamburgerrel ünneplik a Tisza-tó születésnapját

Fontos eseménnyé vált a Tisza-­tó és a Hortobágyi Nemzeti Park ötvenedik „születésnapja” a gasztronómia világában, ugyanis olyan különleges ételek születtek a dupla jubileum kapcsán, melyek külföldről is vonzzák a különleges ízek kedvelőit.

Idén lett 50 éves Magyarország legnagyobb mesterséges tava, a Tisza-tó. Az évfordulót nemcsak fesztiválokkal és programokkal ünnepelik, hanem helyi finomságokkal is – írta a SZOLJON. A lap példaként felhozta a Tisza-tó 50 és a Hortobágyi Nemzeti Park 50 hamburgert, mely a tiszafüredi Barabás Csaba Heinz és Jancsa Jani streed food szakértő fejéből pattant ki a két „születésnap” alkalmából.

tisza-tó 50
A Tisza-­tó 50 elnevezésű hamburgerbe halászléketchupot, fűszerezett süllőhúspogácsát, harcsahaltepertőt, füstölt tejfölt, római salátát és egy apró titkot tesznek.
Fotó: Nagy Balázs/Új Néplap

Tisza-tavi és hortobágyi emberként szívügyünknek tekintjük az ötvenedik évfordulót – emelte ki Barabás Csaba Heinz, a hamburgerek egyik ötletgazdája. Hozzátette: a jeles alkalom kapcsán már korábban a fejükben volt egy ötlet annak érdekében, hogy kellő figyelmet szenteljenek az ünnepnek. Fiatalosabb megközelítésben akartak gondolkodni, így maradtak a street foodnál. Jancsa Janival közösen azt szerették volna, ha

a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park 50. évfordulójának híre olyan fiatalokhoz is eljutna, akik nem ismerik ezt a vidéket.

Az ötlet bevált, ennek köszönhetően rengeteg fiatal, köztük sok külföldi érkezett megkóstolni a burgereket, és töltötte a Tisza-tónál a hétvégét. Mint mondta: hamburgereik igyekeznek utalni arra a két tájegységre, melyek születésnapját ünnepelik velük.

A Tisza-­tó 50 elnevezésű hamburgerbe halászléketchupot, fűszerezett süllőhúspogácsát, harcsahaltepertőt, füstölt tejfölt, római salátát és egy apró titkot tettek.

A hortobágyi 50-es hamburgernél pedig visszatértek az alapokhoz: ebben ugyanis Hortobágy Angus marhahúspogácsa található grillezett kecskesajttal, áfonyás BBQ-szósszal, salátával és kovászos uborkával. Különlegességük még az is, hogy nem hagyományos hamburgerbuciban vannak, hanem kovászos tésztájú cipóban.

tisza-tó 50
A két hamburger népszerű a fiatalok körében.
Fotó: Nagy Balázs/Új Néplap

A legtöbb ember imádja ezt a fajta ételt, így mertek újítani és belevágni. Eddigi tapasztalataik alapján a Hortobágyi Nemzeti Park hamburgere népszerűbb, mivel közel 200-at készítenek belőle hetente. Őszre olyan terveik is vannak, hogy kissé átalakítják őket, de év végéig a kínálatban tartják ezeket az ételeket.

 

harcsahaltepertő Tisza-tó Hortobágyi Nemzeti Park születésnap
Kapcsolódó cikkek