Még a szakmát is meglepte az a repülőrajt, amivel a Taskent–Budapest járat elindult, olyannyira, hogy még repülőjegyet sem lehet vásárolni a közvetítőoldalakon, ugyanis a jegyértékesítés technikai előkészítéséhez két-három hétre minden esetben szükség van – tájékoztatta a Világgazdaságot Horváth Balázs, a Repjegy.hu oldalt üzemeltető Weco-Travel ügyvezetője.

20220818 Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: utasterminál
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az üzbég és a magyar fővárost összekötő járatot a Qanot Sharq Airlines légitársaság repüli, a bejelentett tervek szerint kezdetben hetente egyszer, vasárnap, ősztől már heti kétszer, jövőre pedig háromszor. Jelenleg Taskentbe és vissza szeptemberre 190-200 ezer forintért lehet jegyet vásárolni Budapestről.

Az üzbég járatindítást nyilvánvalóan nem a magyarországi kereslet motiválta, innen elsősorban a pandémia miatt leállt transzatlanti járatokra, mindenekelőtt New York, Chicago, Philadelphia, valamint Toronto átszállás nélküli megközelíthetőségére van óriási igény. 

Sosem volt menetrend szerinti közvetlen járat, pedig nagyon intenzív keresletet tapasztalunk télen Thaiföld iránt

– mondta Horváth Balázs.

Traveler,Woman,Walking,On,Vacation,Joy,Nature,View,Scenic,Landscape
Fotó: Shutterstock

Ha nem is Bangkokba, de Phuketre a téli hónapokban több gépet meg lehetne tölteni vakációzni induló magyar utasokkal – véli a Repjegy.hu üzemeltetője. 

Keresletvezérelt lépés a Hurghadára és Antalyába megnyitott menetrend szerinti járat indítása, és az isztambuli fapados járatok sűrítése.

Emellett hetente háromszor közlekedő járat indul Budapestről Tenerifére a 2023–24-es téli menetrendi időszakban október végétől március végéig. A téli menetrend Gran Canariára hetente két alkalommal, Lanzarotéra pedig heti egyszer közlekedő járattal bővül még.

Október végétől hetente három fapados járat közlekedik majd Kairó és Budapest között.

Debrecenből is több járat indul télen Egyiptomba.

Ázsiából is folyamatosan épül újra az üzleti és a szabadidős turizmus infrastruktúrája: a kínai Ningbóban és környékén időközben akkora kereslet támadt, hogy megérte kiépíteni a közvetlen összeköttetést onnan Budapestre. A kínai nyitás folytatódik, a tervek szerint jövőre újabb ázsiai metropoliszokkal bővül a térkép.

Drága a repülőjegy, de nem csökken a kereslet

Csúcsforgalom van a repülőtereken, elmaradt az ilyenkor szokásos nyári pangás, továbbra is nagyon élénk a kereslet Magyarországról is, noha nemcsak az utasszám emelkedik, hanem a repülőjegyárak is. London őrzi elsőségét az értékesítési toplistán, de harmadával kevesebb jegy fogy, mint korábban, viszont Amszterdam ütemesen lépked előre az élbolyban.

A magyarok idén a nyári szezonban megindultak külföldre, és a külföldiek is a tavalyinál nagyobb számban utaznak Budapestre. Ezt jelzi a repülőtéri forgalom összetétele, amiben hagyományosan a legnagyobb részt kitevő külföldi turisták részaránya a 2019-ben mért 55-57 százalékról idén 60 százalékra emelkedett növekvő számú hazai és változatlan arányú (8-8 százalék) külföldön dolgozó magyar és Magyarországon dolgozó külföldi utas mellett.

20220818 Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: repülőgép  utasok
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Budapestről mintegy 120 desztináció érhető el a nyári főszezonban. Az éves trend ilyenkor sem változik, a legtöbben a London–Budapest járatra váltanak jegyet, a toplista többi helyén van csak időnként átrendeződés.

A tavaszi árszintekhez képest az erősebb forint révén több járatra a hónapokkal ezelőttinél olcsóbban elérhetők a jegyek, ami ugyancsak fokozza az utazási kedvet, bár a repülés a pandémia előttihez mérten jelentősen drágább lett.