Több mint 150 magyarországi borász csatlakozott a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) „Buborékok nyara” kampányához idén nyáron. Az Y- és Z-generáció körében a kulturált borfogyasztást népszerűsítő kezdeményezés célja volt, hogy mind fogyasztói, mind termelői oldalon erősítse a fiatalok bevonását, a hazai borágazat helyzetének javítása érdekében.

Idén is rengeteg látogatót vonzott a Budapesti Borfesztivál a Várban.
Fotó: Budapest Borfesztivál / Facebook

A „buborékos” kampány a fröccs- és pezsgőkultúrát juttatta el a fiatalokhoz idén nyáron. A kampány során, közel másfél ezer fiatal válaszadó véleményén alapuló közösségimédia-kutatás is zajlott a bor és boralapú italok kedveltségéről.

E szerint a hazai fiatalok kedvence a pezsgő és habzóbor, a válaszadók közel 40 százaléka nyilatkozott így. Második lett a fröccs, ezt minden harmadik megkérdezett sorolta saját ízlése szerint az első helyre, a harmadik pedig a bor- és pezsgőkoktél lett.

„A bor nemzeti identitásunk része” – mondta Rókusfalvy Pál, bormarketingért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek. Hangsúlyozta:

a borfogyasztók társadalma idősödik, a fiatalok részéről alacsony szintű az utánpótlás, ők ezért kiemelten fontos célcsoportnak számítanak, elsősorban őket kell elérnünk üzeneteinkkel. Az alkoholpiacon jóval aktívabban vannak jelen a sör- vagy rövidital-fogyasztók. Ma nagyjából 40 százalék a sör, 30 százalék a tömény italok, és csak 23 százalék a bor részaránya.

Ezzel párhuzamosan globálisan zajlik a kulturált borfogyasztás terjedése – emelte ki, hozzátéve: a borfogyasztás népszerűsítése ezért itthon is annak mértékletes, kulturált és tudatos formájára vonatkozik.

A fiataloknak a borban rejlő innovációt, mint lehetőséget bemutató kampány hirdetései a nyári időszakban több mint 5 millió fogyasztót értek el, akik több mint 40 millió alkalommal találkozhattak az MBÜ digitális és közösségimédia-felületein.

A különféle borkoktélok is egyre népszerűbbek.
Fotó: Magyar Bormarketing Ügynökség

A közösségi és hagyományos médiában, óriásplakáton, influencerek bevonásával és online hirdetések formájában megvalósult kampány egyik legfőbb célja a fiatalokban élő, borral kapcsolatos előítéletek lebontása volt; kiemelt cél volt, hogy az Y- és Z-generáció nyelvi eszközeivel, célcsoportreleváns felületeken és marketingeszközökkel közvetítsék az üzeneteket. A kampány kóstoltató Buborék busza több mint 250 ezer fiatalhoz hozta közelebb a borkultúrát a nyári bor- és zenei fesztiválokon – írta az MBÜ a közleményben.