Az őszi utazásokra idén kevésbé volt jellemző az előfoglalás, mint az elmúlt években, a karácsony és szilveszter környékére tervezett utazásokra viszont most korábban kezdtek el ajánlatokat kérni a tengerparti ünneplést tervezők az Invia.hu, Magyarország vezető online utazásközvetítőjének adatai alapján.

Cheerful man and woman having fun chasing each others on a tropical beach, aerial view, Zanzibar, Tanzania, East Africa, Africa (Photo by Roberto Moiola / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Zanzibárt nagyon megszerették a magyar turisták is. 
Fotó:  Robert Harding / AFP

Kitolta a téli, egzotikus üdülési szezon kezdetét a hosszú, enyhe ősz, de most, a téli óraállítás előtt felpörögtek az év végi foglalások. Kérdés, hogy az utazási piac nyári átrendeződései után mire számíthatunk télen, hova és hogyan utaznak a magyarok – ezt vizsgálta meg az Invia.hu.

Mint kiderült, 

háromszor annyian fogják Zanzibáron köszönteni az új évet, mint tavaly,

és rengetegen foglalták le már most az idén a Budapestről is közvetlen járattal elérhető Ománt a téli ünnepek idejére tervezett pihenésük helyszínéül.

Ezekre az egzotikus úti célokra jellemzően felnőttek, párok indulnak, míg a gyerekekkel utazók a korábban is bevált helyszínekben gondolkodnak. Egyiptom, Törökország és a Kanári-szigetek az örök kedvencek, nemcsak a karácsonyi-szilveszteri időszakban, de egész évben: az őszi hónapokban ide foglalt utazások volumene 27-48 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

Omán átrendezheti az élbolyt

Családi állapottól és a naptártól függetlenül, illetve a hideg évszakokat általában nézve – októbertől áprilisig – Egyiptom, Törökország és a Kanári-szigetek mellett Zanzibár, valamint az Egyesült Arab Emirátusok versenyeznek a dobogós helyekért. A szezon végén érdekes lesz megnézni, hogy az idei év új slágere, Omán végül hogyan rendezi át ezt a sorrendet.

DHOFAR, OMAN - SEPTEMBER 28: Camels are seen during their long journey to reach the coastline in Dhofar, Oman on September 28, 2023. Due to hot weather and mosquitoes at the highlands of Dhofar, the camels travel to the coastlines to enter the cool waters in summer. Ahmed Abdalkawey / Anadolu Agency (Photo by Ahmed Abdalkawey / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Ománba idén lehet először közvetlen repülőjárattal eljutni Budapestről. 
Fotó: Ahmed Abdalkawey / ANADOLU AGENCY / AFP

Egyre messzebbre kalandozunk

Már nyáron is csökkent a rövidebb, és többszörösére nőtt a 9, 15 és 11 napos üdüléseket választók száma az Invia utasai körében.

Az őszi-téli időszakban a többség 8-9 napot tölt távol, és ezekre a napokra az utazások 76 százalékában választanak all inclusive vagy ultra all inclusive ellátást. Láthatóan az utazás mellett döntő közönség nemcsak az enyhe időjárás, a nyári hangulat, a hosszabb nappalok és az új élmények miatt választja az egzotikus úti célokat, hanem a valódi kiszakadás, a napi teendőlistáktól való, igazi elszakadás lehetősége is egyre fontosabb – összegezte az utazásközvetítő cég.

Egyiptom a családosok körében is kedvelt úti cél télen-nyáron immár. 
Fotó: AMIR MAKAR

Az ilyenkor utazók 55 százaléka a 40-59 éves korosztályból kerül ki: számukra egy ilyen utazás öngondoskodás is, szóljon akár az év végi hajtásra való felkészülésről, akár annak kipihenéséről. A legtöbben pénteken és vasárnap kelnek útra, a legkevesebben pedig hétfőn.

Téli utazások: már most nagy a tolongás az egzotikus helyszínekért

Legfeljebb 10 százalékkal drágulnak az őszi-téli külföldi utazások, de a további áremelkedés sem szegi kedvét az érdeklődőknek, egyelőre minden úttípusra és desztinációra jelentős kereslet mutatkozik. Újdonságokat is tartogat a tél, két utazási iroda is közvetlen heti charterjáratokkal kínálja Ománt, a karibi utazások feléért, harmadáért elérhető egzotikus térséget.