Kaptunk még egy hónapot a nyárból, a remek szeptemberi időjárás nagyon jót tett a hazai turizmusnak, és fokozta a későbbi foglalások számát is. Az időarányos elmaradás pedig kisebb most ősszel, mint a nyáron volt a belföldi szállásfoglalási piacon – nyilatkozta a VG Óperencia podcast friss epizódjában Szabó Tamás, a Szallas.hu Zrt. Magyarországért és Horvátországért felelős országigazgatója.

© Unger Tamás
20191102 BükfürdőWellnessFotó: Unger Tamás UTVas Népe / Unger Tamás
Ősszel eltolódik a kereslet a wellness-szállások felé.
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Ígéretesen alakul az utószezon, valamint az őszi és téli foglalási időszaka, az évet itthon, illetve globálisan is az erősödő kiutazási kedv határozta meg. Az első nyolc hónapban összességében csökkent a belföldi vendégéjszakák száma, de nőtt a külföldieké, azaz a nagyobb számban kiutazó magyarokkal párhuzamosan a hazai turizmus is haszonélvezője volt a nemzetközi trendnek, ami összességében megmentheti az idei évet.

A nyári időszak rendkívül időjárás-érzékeny,

alapvetően az határozza meg az utazási kedvet, hogy milyen idő van, így a főszezoni foglalások jelentős része is last minute érkezett, sokan szó szerint az utolsó pillanatig kivártak a döntéssel – árulta el a szakember.

Ősszel kevésbé domináns az időjárás, ilyenkor ugyanis eltolódik a kereslet a kényelmesebb szálláshelyek, hotelek, wellness-szállodák felé. 

Az elmúlt hetekben csökkent az elmaradás a belföldi szállásfoglalások terén, a szeptemberre megtett foglalásokban még megvan az éves 10-15 százalékos elmaradás, de a mostani hónapban megtett foglalásokban már csak 5-6 százalék körüli mínusz látszik a Szallas.hu adatai szerint.

Az idei turizmust a magas inflációs környezet alapvetően hűtötte, sokan az utazást vágták vissza, míg másokat nyáron az erős forint fűtött a külföldi utazásokra. A minőségi belföldi szálláshelyek, a négycsillagos hotelek iránt sem esett vissza a kereslet. Mindez jól tükrözi, hogy van egy réteg, amelyik keresi és változatlanul meg tudja fizetni a nívós szállásokat belföldön és persze külföldön is.

A horvátországi szállásokat is közvetítő Szallas.hu saját adatai szerint 

a nyári horvát szállások átlagára 13 600, a magyarországiaké 12 000 forint, míg a balatoni átlagárak 12 500–12 600 forint között mozogtak,

vagyis számottevő különbséget nem lehetett látni árazásban az oldalon.

Young,Couple,Receiving,Head,Massage,At,Beauty,SpaYoung couple receiving head massage at beauty spa
A hosszú hétvégéket sokan kellemesen igyekeznek tölteni. 
Fotó: Shutterstock

Horvátország nagyon népszerű, a valaha volt legerősebb szezont zárja a Szallas.hu is, miután nagymértékben nőtt a nyári, és harmadával a szeptemberi foglalások száma a szomszédok sikeres szezonhosszabbítási törekvései nyomán.

A jó idő és az akár 20-30 százalékkal alacsonyabb utószezoni árak is fűtik az utazási kedvet, ami nyáron viszont hűtötte, az a szállásárak inflációja volt. 

A magyar piacon idén 18-20 százalékos áremelkedést láttak a foglalásokban, ami nyáron 24-25 százalékra is felment

– mondta Szabó Tamás, hozzátéve: a horvát oldalon az euró idei bevezetése okozott nagyobb arányú drágulást.

Jóval olcsóbbak szezonon belül a hétköznapi holtidők is, a hétvégi és hétköznapi forgalomingadozást pedig tetemes kedvezményekkel igyekeznek tompítani a szállásadók, vagyis: aki teheti, hét közben remek ajánlatokra lel. 

Jól jött a hosszú nyár a belföldi turizmusnak. 
Fotó: Tóth Imre / Hajdú-Bihari Napló

Az őszi időszakban az egy- és kétéjszakás foglalások a jellemzők, hosszabb időre legfeljebb az október 23-i hosszú hétvégén és az iskolai szünettel egybeeső következő héten, a halottak napját is magában foglaló munkaszüneti nappal kombinált héten utaznak el a vendégek.

A negyedik negyedévben az előfoglalások alapján már a tavalyit elérő vagy azt meghaladó forgalmú időszakra van kilátás a hazai szálláshelyeken, a legnagyobb magyarországi szállásfoglaló portál adatai szerint.