Jó hír a síelni készülőknek, hogy a tavalyi 10 százalékot is meghaladó áremelkedések után az idei drágulás 4-5 százalékos a szállások és síbérletek árában, kivéve, ahol nagyszabású fejlesztéseket adtak át – összegezte a szezonnyitás tapasztalatait a VG Óperencia podcast legfrissebb epizódjában Puskás Péter, a Cartour Europe ügyvezetője.

RAURIS - Skiers on the slopes of the Rauris ski resort in the Austrian state of Salzburgerland. Due to the higher temperatures, there is less snow this year and the quality of the snow that is there is worse. ANP JEFFREY GROENEWEG netherlands out - belgium out (Photo by Jeffrey Groeneweg / ANP MAG / ANP via AFP)
Ausztriában van legjobban kiépülve az infrastruktúra, de sokat fejlesztettek a szlovákok és a szlovénok is.
Fotó: AFP

 

Az osztrák sípályák a legjobbak és a legdrágábbak

A szakember elmondta, hogy az utóbbi években Szlovákiában és Szlovéniában is sokat költöttek a síterepek fejlesztésére, a kabinos és ülőliftek korszerűsítésére, építésére és modern wellness-szállások fejlesztésére. A szálláskapacitás bővülése azonban nem járt együtt az árszint stagnálásával, miután a kereslet növekszik, az új piaci szereplők között pedig sok a felső kategóriás, amely magas minőséget képvisel, tehát nem olcsó.

A magyarok által leginkább látogatott közeli síparadicsomok közül az ausztriaiak a legdrágábbak, melyek stabilan – és régóta – a legmagasabb minőséget, illetve a legjobban kiépített infrastruktúrát nyújtják. 

Freeride,Skiing,In,Slovenia.
A szlovéniai sípályák lankásabbak, kezdőknek több sikerélményt tartogatnak.
Fotó: Shutterstock

 

A liftkezelőket a Covid óta nem sikerült pótolni

A szlovák és szlovén sípályákon és környékükön is sok beruházás valósult meg, akik régen jártak ezeken a helyeken, nagy változásokat tapasztalhatnak már néhány év után is.

A tavalyi szezon már nagyon forgalmas volt, de az előző két telet a Covid miatt kihagyni kényszerültek a síterepek, ennek hatásai még most is érezhetők: 

A liftkezelőket még most sem sikerült teljes létszámban pótolni, és lasszóval fogják az embereket a vendéglátásban, még a szálláshelyek üzemeltetőit is.

Szlovéniában is egyre több az ázsiai vendégmunkás a síterepeken, de őket csak a vendégektől elzárt részeken tudják igazán foglalkoztatni a helyi és az angol nyelv ismeretének hiánya miatt.

Young,Man,Lying,By,The,Open,Pool,In,The,Middle
Havas wellness az Alpokban .
Fotó: Shutterstock

 

A rutinos síelők egy évre előre foglalnak

Szlovénia – akárcsak Szlovákia – az árak miatt is izgalmas a magyarok számára, Ausztria ellenben közeli és jobb infrastruktúrával rendelkezik, azonban mind a szállások, mind a síbérletek terén drágább. Nincs ez másként távolabb, például Svájcban és Olaszországban sem. Franciaország viszont jó áron elérhető, de oda síelni csak hosszú autózással vagy repülővel, illetve a síterepekhez közlekedő hosszabb tranzittal lehet eljutni, ezért nem vonz innen tömegeket.

„Aki most gondolkodik azon, hogy síelni menjen, még talál helyeket, de egyre nehezebben” – jegyezte meg Puskás Péter.

A rutinosak ugyanis már elutazáskor lefoglalják következő évi síelésük időpontjára a szállást, miközben az iskolai sítáborok dátumai csak szeptemberben, októberben fixálódnak.

Mindenhol ott vannak a magyarok, még a sípályákon is

Ma már majdnem minden síterepen van magyar nyelvű síoktató, ami nemcsak a gyerekeknek fontos, hanem a kezdő és újrakezdő felnőtteknek is, hogy személyre szabott oktatást kapjanak az anyanyelvükön.

Az oktatás ára óránként 30 eurótól indul.

A Cartour Europe ügyvezetője szerint rendkívül jó az ellátás a külföldi, de még a hazai sífelszerelés-kölcsönzőknél is, öt napra 100-150 euróért jó minőségű, karbantartott felszerelést lehet bérelni.

Nagyon népszerűek az iskolai sítáborok, most a hatnapos, ötéjszakás, ellátást, szállást és síbérletet is tartalmazó csomagban 100–500 ezer forint között mozognak az árak Szlovéniában és Szlovákiában. Sokan a családi síelést összekapcsolják az egyik gyerek sítáborával, mert egyre több síterep alkalmas a különféle életkorú gyerekekkel és családtagokkal érkező baráti társaságok, családok teljes kiszolgálására. 

A beszélgetést itt lehet meghallgatni: