BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Forrnak az indulatok Mallorcán, célkeresztben a turisták

Számos helyen tüntettek már a sok turista ellen. Most hétvégén a mallorcaiakon volt a sor. A helyiek egyre hevesebben követelik vissza a tengerpartjukat és az életterüket a turistáktól.

Rendőri beavatkozással ért véget vasárnap az a demonstráció Mallorcán, amelyen a turisták ellen tüntettek a helyiek. A Mallorca Platja Tour kezdeményezés célja, hogy visszaszerezze Mallorca strandjait a helyieknek. Sok helyi ugyanis még sosem járt az Es Caló des Moro-öbölben, annyira nagy ott a tömegturizmus. Ide és a szomszédos Cala s’Almunia-öbölbe naponta négyezer látogató és 1200 jármű érkezik a szezonban a hivatalos adatok szerint.

A mallorcaiak a turisták ellen tüntettek vasárnap.
A mallorcaiak a turisták ellen tüntettek vasárnap / Fotó: AFP

A szervezők tájékoztatása szerint dél körül több száz szigetlakó foglalta el a fotózó turisták körében népszerű strandot. Az aktivisták szórólapokkal tájékoztatták az érkezőket az akcióról, így sokan azonnal visszafordultak. 

Délután azonban egyre több turista érkezett a tengerpartra, akiket a tüntetők „turisták takarodjatok” kifejezéssel fogadtak.

A hatóság emberei ekkor lépett közbe: kordonokat állítottak fel, kötelezték a tüntetőket a személyi igazolványuk bemutatására, majd arra, hogy transzparenseikkel együtt hagyják el a partot.

A felháborodott mallorcaiak szerint az intézkedésekkel megsértették a polgári szabadságjogaikat. Végül mégis elégedetten távoztak, miután – amint az X-en is kiposztolták – „visszafoglalták az Es Caló des Moro-öbölt, és felhívták az eddig passzív szigetlakókat is a többi strand visszahódítására” – írja a Bild.

A tömegturizmus ellen már több ország lakossága felháborodott és tüntetett

Az ibizaiak szerint a külföldiek olyannyira elvették az életterüket, hogy már lakhatási válságot okoztak. A spanyol ingatlanokra egyébként a magyar vevők is rákaptak. A magyarok körében nagyon kedvelt Horvátország is korlátozásokat vezetett be a fenntartható turizmusért. Görögország pedig csökkentette a hajójáratok számát. A túlturizmus orvosolható, erről az alábbi cikkben írtunk.

A Kevesebb turizmust, több életet elnevezésű platform a Baleár-szigetekre hívta össze a következő demonstrációt, mégpedig július 21-re.

Ezek a turisták körében a legnépszerűbb országok

A kereskedelmi repülés fejlődése az elmúlt évtizedekben sokaknak elérhetővé tette a világ legtöbb országát, bár a koronavírus-járvány megtörte a turizmus lendületét. Azonban a pandémia lecsengésével ismét fellendült az iparág. Összességében Európa számít a legkeresettebb úti célnak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.