Turizmus

Lakhatási válság alakult ki Ibiza szigetén, aminek a turizmus láthatja kárát

A turizmust éltető tulajok ellehetetlenítik az ibizai lakni akarókat. Ibiza szigetén ugyanis lakhatási válság ütötte fel a fejét a turisták pénzére ácsingózó lakástulajdonosok kapzsisága miatt. A megdrágult bérleti díjak következtében a turisták autókba, és sátrakba szorítják a helyieket és a dolgozókat egyaránt.

Ibiza, Mallorca, Menorca és Formentera négyese alkotja földközi-tengeri spanyol Baleár-szigeteket. Ezeken, de főként Ibizán, annyira elszálltak az árak, hogy egyre több dolgozó szorul ki a lakóingatlanokból autókba és sátrakba élni. Az ördögi kör pedig beindulni látszik: kialakult lakhatási válság pedig már a helyi turizmust veszélyezteti, ami miatt kialakult a lakhatási válság.

Aerial,View,Of,Calla,Tarida,,Ibiza,,Spain.
Ibiza szigetén lakhatási válság ütötte fel a fejét. A turisták kiszorítják az ingatlanokból a helyieket és a dolgozókat, annyira drága a lakhatás miattuk.
Ibiza szigetén lakhatási válság ütötte fel a fejét. A turisták kiszorítják az ingatlanokból a helyieket és a dolgozókat.
Fotó: Shutterstock

Nem csak a turizmus a ludas a kialakult helyzetben. A magas kamatlábak és a közelmúltban kialakult megélhetési válság sok spanyolt visszatartott az ingatlanvásárlástól, ami megnövelte a keresletet a bérlakások iránt, ami pedig felhajtotta a bérleti díjakat is. Ráadásul a kereslethez képest túl kevés ingatlan épül Spanyolország-szerte, így az egész állam területén jellemző az áremelkedés.

Lakhatási válságot idéztek elő a megfizethetetlen albérlet- és ingatlanárak Ibizán

A Baleár-szigeteken a bérleti díjak csak az elmúlt évben átlagosan 18 százalékkal emelkedtek, míg országos átlag 12 százalék. Mivel pedig Ibiza egy kis területű turisztikai központ, a külföldiek megjelenése ott felerősítette ezt a jelenséget. A mindössze 160 ezer lakosú Ibiza tavaly közel négymillió turistát fogadott, ami új rekordot jelent.

Egyes ingatlanokért 40-50 százalékkal többet kértek az elmúlt évben a szigeten. Egy egyágyas szoba bérleti díja 700-1 000 euróba, míg egy lakásé legalább 1 500 euróba kerül. 

Nem csoda tehát, hogy sokan lakás helyett autóban élnek. Például az ibizai polgári rendőrség képviseleti szervének, az IGC-nek is 3-4 tisztviselője járműben lakott tavaly. Daniel Granda, a helyi bérlőket képviselő Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera szóvivője szerint az ilyen helyzetek egyre gyakoribbak.

Sokan elég nyomorúságos körülmények között végzik. Lassan nyomornegyedeket látunk szerte a szigeten 

– mondta a BBC-nek, majd hozzátette, hogy a normális életet lehetővé tevő lakhatás nélkül a helyiek kiszorulunk a szigetről.

Azért nem tudnak rendes lakhatást biztosítani maguknak az ibizaiak, mert nem dolgoznak?

Röviden: nem. Ibiza városában, a sziget fővárosában, a alig 5 százalék, ami kisebb a madridi 8 százaléknál és az andalúziai régió fővárosa, Sevilla 19 százalékos rátájánál. A helyi önkormányzat szerint a gazdasági tevékenység 84 százaléka a turizmushoz kapcsolódik. 

Míg  a sziget szállodái, éttermei és klubjai rengeteg munkahelyet biztosítanak, a lakások nagy részét a tulajdonosok inkább a turistáknak tartják fenn. Ez azt jelenti, hogy

a rövid távú lakáskiadás miatt a helyi munkavállalók kiszorulnak a lakáspiacról.

Sant,Josep,De,Sa,Talaia,,Ibiza,,Balearic,Islands,,Spain,-
Sokan azért kempingeznek, mert kénytelenek így élni.
Sokan azért kempingeznek, mert kénytelenek így élni.
Fotó: Shutterstock

Az ilyen helyzetek kezelésére Spanyolország kormánya kidolgozott egy jogszabályt, amely felső határt szab a bérleti díjaknak azokban a térségekben, ahol égbe szöktek a lakhatási költségek. A Baleár-szigetek konzervatív regionális kormánya azonban úgy döntött, hogy nem hajtja végre a spanyol központi vezetés lakástörvényét.

Miért gátolja a helyi kormányzat a lakhatási költségek letörését?

A regionális vezetés szerint az irgalmatlanul megdrágult lakhatás problémája elsősorban az ibizai lakástulajdonosok miatt alakult ki, mert fittyet hánynak a helyi szabályozásra, miszerint legalább fél évre kellene bérbe adniuk a lakóingatlanjukat. A lakáskiadók ugyanis a rövid távú bérbeadásból, azaz a turisták kiszolgálásából, sokkal több hasznot hajtanak.

A helyi önkormányzat szerint ő nem gátolja a lakhatási költségek letörését, amit azzal támaszt alá, hogy négy év alatt mintegy 4 millió eurónyi bírságot szabott ki a turisztikai ágazat illegális tevékenységire.

Ibiza,Eivissa,Town,With,Blue,Mediterranean,Sea,City,View
Ibiza városa a maga csodálatosságában.
Fotó: Shutterstock

A lakástulajdonosok kapzsisága tönkre teheti a bevételforrásukat

Ibiza éltetője a turizmus, ám ha az ágazatban dolgozók nem tudnak lakást bérelni, akkor nem lesz, aki ellássa a vendégeket, ami pedig könnyen a látogatók számának csökkenését  eredményezheti.

George McBlain, az O Beach diszkó és étterem üzemeltetési igazgatója a brit közszolgálati médiumnak elmondta, hogy hozzájuk a közeli szigetekről, a spanyol szárazföldről és külföldről érkeznek munkavállalók. Mivel a fizetést nem tudják olyan drasztikusan emelni, mint ahogyan a lakhatási költségek nőnek, már tapasztalja a dolgozók elmaradását. "Mindenki azt mondja, hogy valamit tenni kell. Néhány barátom bérleti díja egy év alatt a duplájára ugrott. És ha ez így folytatódik, akkor a szigetre érkező munkavállalók máshol fognak dolgozni".

Rákaptak a magyar vevők a spanyol ingatlanokra

Jelentősen megnőtt az érdeklődés a spanyolországi ingatlanok iránt Magyarországról az utóbbi két-három évben. A magyar vevők többsége Costa del Sol régióban köt ki, ahol a budapesti és balatoni árakon tud egész évben kiadható lakást vásárolni. Az érdeklődők egy része letelepedni készül, a többség azonban csak jó befektetési lehetőséget keres, és talál.

 

Ibiza lakhatás Spanyolorszrág bérleti díj lakóingatlan
Kapcsolódó cikkek