A Bábolna Rt. vezérigazgatójával elégedetlen lehetett a társaság többségi tulajdonosa, az ÁPV Rt., hiszen múlt pénteken Heimann Zoltán "lemondott". Az elmúlt néhány évben távozni kényszerült vezérek száma tekintélyes, ténykedésük többnyire rövid időszakra korlátozódott. Utoljára az 1997 novemberében leváltott Papócsi László húzott le hosszabb időszakot - mintegy öt évet - a magyar agrárium zászlóshajójánál, aztán szinte bizonyítani sem volt ideje Nagy Gábornak, majd Karner Istvánnak. Őt megbízottként féléves időtartamra Sárfy Péter követte, majd 2000 legelején jött a Fidesz támogatottjának mondott közgazdász, Heimann. Múlt péntektől pedig Szép Imre, a győri Pannon Baromfi Kft. eddigi ügyvezető igazgatója, a Baromfi Terméktanács elnöke a vezér Bábolnán.

A hosszú névsor azt sugallja, hogy valami vagy a vezérigazgatók kiválasztásával, vagy pedig magukkal a kiválasztottakkal nem lehetett rendben eddig. Mindenesetre Bábolna az utóbbi években visszatérően a politikai csatározások egyik színtere volt. Az agrártárca vezetőjeként például Torgyán mindent elkövetett, hogy a saját maga, illetve a pártja által támogatott Farkas Ferenc, a Magyar Lovaregylet elnöke kerüljön erre a posztra. A Fidesszel szemben ez nem jött be. De hosszú idő óta most először fordult elő, hogy a kiválasztásnál a szakmai múltat, a hozzáértést hozták fel érvként.

Kérdés ugyanakkor, hogy az ÁPV Rt. miért nem várta meg az újabb vezetőváltással a választásokat, hiszen azt követően a politikai szempontok ismét erősebbek lehetnek a sokszor amúgy sem egyértelmű ÁPV-s szándéknál. Karner ugyanis 1999-ben még egy tartósan állami tulajdonban maradó Bábolnáról beszélt, míg Heimann szerint töretlen az a politikai szándék, hogy privatizálják a Bábolna Rt.-t.

Lehőcz Rudolf