Egyértelműen a csütörtöki inflációs adat érdemli ki a hét makrogazdasági érdekessége címet. Az utóbbi hónapok legnagyobb meglepetését okozta az augusztusi infláció indexe. Az egy évre visszatekintő drágulás mértéke 4,7 százalék volt, jóval alulmúlva az 5,0-5,2 százalékos piaci előrejelzéseket. A kellemes meglepetést elsősorban az okozta, hogy az idényáras élelmiszerek jelentősen veszítettek árukból, s hogy a várakozásokkal ellentétben az áramáremelés hatása még nem jelent meg az augusztusi adatokban.

A folytatásban ugyanakkor már megjelenik majd a magasabb áramszámlák hatása, amit a szeptemberi árstatisztika már látni fog, és a nagy szezonális ingadozást mutató termékeknél (ruha, zöldség) is számítani lehet a hagyományos korrekcióra. Nem szűntek meg viszont azok a tényezők, amelyek az infláció növekedésének veszélyét jelentik. Az aszály jelei már tetten érhetők a liszt árának megugrásában, és a forint gyengülésének tudható be, hogy az elmúlt két hónapban 0,5 százalékkal emelkedtek a tartós fogyasztási cikkek árai, szemben az előző fél év 1,3 százalékos csökkenésével.

A fenti okok miatt a piaci elemzők egyelőre kivárnak, vagy csak óvatosan módosítanak decemberi előrejelzéseiken. Négy hazai makroelemző decemberi előrejelzéseinek átlaga 5,1 százalék. A következő év borús kilátásai még ennyit sem javultak. Az áfakulcs emelése önmagában is 1-1,5 százalékkal növeli az inflációt, és bár ez a hatás ideiglenes (egyszeri árszínvonal-megugrás), a várakozásokon keresztül hosszabb távon is gondokat okozhat az infláció elleni küzdelemben.

A múlt hetet egyébként a külkereskedelmi termékforgalom publikálásával indította a KSH. Ebből megtudhattuk, hogy júliusban ugyan javult a magyar export teljesítménye, ám a kivitel - euróban számolva - még így sem érte el a 2002. júliusi szintet: a csökkenés 0,7 százalékos volt. A behozatal 4,4 százalékkal bővült. Mindennek eredményeként az első hét hónapban a kivitel 2,6-del elmaradt az egy évvel korábbi bázistól, a behozatal ugyanakkor 2,9 százalékkal meghaladta azt. A fenti adatok fényében már nem okozott különösebb meglepetést a pénteken közreadott fizetésimérleg-statisztika sem, ami némileg a korábbi elemzői várakozások alatt teljesített. A folyó fizetési mérleg egyenlege júliusra 408 millió eurós hiányt mutat. (OG)