Senki sem vitatja, hogy jobb többet, jobb minőségben és olcsóbban termelni. Ilyenek azok az élelmiszerek is, amelyek genetikailag módosított növény (gmo) felhasználásával készülnek. Az esetleges kétkedők meggyőzésére látványos diagramokat szerkesztettek a génekkel varázsoló cégek. Ábráikon két görbe fut. A jó lapos azt mutatja, milyen keveset remélhetünk a hagyományos élelmiszer-termelés bővülésétől. A fölötte meredeken felfelé ívelőből mindenki láthatja, hogy ami a világ népességének gyarapodását illeti, elszabadul a pokol. A két görbe között szélesedő űr nyilvánvalóan az éhhalál. Persze elkerülhetjük, ha végre hajlandók leszünk megenni a gmo alapú élelmiszereket.

Világos a tanítás, mégis sokan kételkednek. Ilyet még nem ettünk, esetleg ártani fog. Ha nem most, majd évekkel később. Rútul beavatkoznánk a természet folyamataiba is. Először kipusztulnak majd azok a kártevők, amelyek eddig a haszonnövényeken csemegéztek, majd az őket fogyasztó madarak, rovarok maradnak élelem nélkül. Borulnak a táplálékláncok. Rossz idők jöhetnek a mezei növényekre is, mert a korábbiaknál nagyobb súllyal szerepelhetnek majd a gmo-k helyett másra fanyalodó kártevők étrendjében. Nem kívánt keresztezések is létrejöhetnek a vadon élő és a genetikailag módosítottak között. Mi fog történni?

Lehet, hogy semmi. Ám túl sokszor volt már rossz vége az ilyen legyintéseknek. Nem véletlen, hogy sok évbe telt, amíg a kormányok nagyon szigorú feltételekhez kötve végre engedélyezték a genetikailag módosított növények kísérleti, majd szabadföldi termesztését. Még most is sokat kukacoskodnak e növények élelmiszer-ipari felhasználása, forgalmazása engedélyezésekor. Sok-sok további vizsgálat és tapasztalat tette lehetővé, hogy a jövő héttől kicsit lazul az unióban a gmo-termékek forgalmazása.

Ám a Greenpeace megint okvetetlenkedik. Most kell lépni - mondja -, ha már látszik a baj, késő lesz. Igyekszik tehát minél több magyarországi kereskedőt, gyártót és önkormányzatot rávenni, hogy ne legyenek partnerek a gmo-élelmiszerek terjedésében. Nem szép dolog a haladás kerékkötőjének lenni. De nem szép dolog - engedély nélkül - gmo-csokoládészirupot árulni sem egy hazai boltban, ahol arra egy zöldaktivista rábukkant. A szirup talán jó, de az ellenőrzés? Talán azt is módosítani kellene.