BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit hoz a bővítés a baromfiágazatnak?

A csatlakozás javíthatja a baromfitermékek értékesítési esélyeit az egységes uniós piacon, de a hazai cégek a konkurenciát jelentő import érzékelhető magyarországi bővülésétől is tartanak. Az olcsó belga, holland, dán vagy francia árucikkek, illetve a távol-keleti és dél-amerikai termékek növekvő behozatalára egyaránt számítani lehet. Szakmai vélemények szerint ugyanakkor a hatóságok nem tesznek meg mindent az import fékezése érdekében.
2004.04.09., péntek 00:00

Állami támogatás / Marczali Gábor

"Az uniós csatlakozás az értékesítési lehetőségek általános bővülését hozhatja a baromfiágazatban, mivel a magyar termékek májustól a "hazaival" azonos feltételekkel jelenhetnek meg a német és a francia piacon. A belépés azonban veszélyeket is magában hordoz, mivel az EU multinacionális vállalataival kell felvenni a versenyt, amihez a hatékonyság növelésére és technológiai fejlesztésekre van szükség. Ezért az államnak biztosítania kell azokat a támogatásokat (állat-egészségügyi, hulladékfeldolgozási dotációkat), amelyek az EU-s tagországokban is megvannak. A Bábolna Rt. felkészült a csatlakozásra, vágóhídjai megszerezték a megfelelő minősítéseket, a cég évek óta exportál az unióba. A társaság versenyelőnye, hogy a vertikális integráció révén a genetikai alapoktól a feldolgozott, konyhakész termékig minden "egy kézben van". Ez lehetővé teszi a sokat hangsúlyozott élelmiszer-biztonság garantálását, a nyomonkövethetőséget és a termékek származási igazolását."

Ellenőrizni a behozatalt / Erdélyi István

"A következő időszakban komoly veszélyt jelenthet a növekvő import. Elsősorban Ázsiából, Brazíliából, a későbbiekben pedig az USA-ból érkezhetnek baromfitermékek a magyar piacra. Ugyanakkor már most gondot okoz, hogy az ágazati kérések ellenére sem születnek meg a szükséges piac- és fogyasztóvédelmi intézkedéseket, miközben a hazai exportáló cégeknek szigorú követelményeket kell teljesíteniük. A versenykörülmények akkor lennének azonosak, ha Magyarország az importban is hasonló feltételeket írna elő. Jó példa erre a brazil behozatal: itt a hazai hatáságoknak auditálniuk kellene a dél-amerikai gyártókat, és ellenőrizniük kellene az állatok tartási, takarmányozási viszonyait. Elfogadhatatlan az is, hogy ma akár egy 3 millió forintos alaptőkéjű kis kft. is importálhat húst, miközben nincs megfelelő tőkéje, gyakorlata és működési garanciája. A magyar cégek felkészültek a csatlakozásra, de másokhoz képest EU-tagként sem akarnak rosszabb feltételek között termelni."

Tisztuló piac / Jámbor Zoltán

"Javulást hozhat a csatlakozás azzal, hogy az ágazat előre kiszámítható működési és szabályozási feltételek közé kerül. A baromfitermelés szempontjából előnyös lehet, hogy csillapodik a gabonaárak jelentős ingadozása. A feldolgozásban pedig olcsóbb termék-előállítást tesz lehetővé az, hogy több alapanyagnál megszűnnek a védővámok. A kereskedelemben a konkurencia növekedésére kell számítani, de eközben az adminisztráció csökken, a határátlépés könnyebbé válik, és az állat-egészségügyi elvárások is egyszerűsödnek. A csatlakozással várhatóan változik a baromfiipar szerkezete is, mivel az unió végre rákényszeríti majd a hazai hatóságokat arra, hogy a szürke- és feketevágóhidakat zárják be. Ezzel megszűnik azoknak a cégeknek a versenyhátránya, amelyek az utóbbi időszakban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Eldőlhet a sorsa az ágazatban máig "kísértő" kapacitásfeleslegnek is: ez a csatlakozás után vagy leépül, vagy - új piacok belépésével - feltöltődik majd."

Brazil és thai import / Galyó János

"A baromfiexportban lényeges változás nem várható, mivel az elmúlt évek kétoldalú ("dupla nullás") liberalizációs megállapodásai nyomán a magyar termékek már "benn vannak" az EU-ban, és most is vámok nélkül jutnak az egységes piacra. Így az értékesítési esélyeket döntően a piaci tendenciák határozzák meg. A jobb lehetőség a víziszárnyasoknál kínálkozik, míg a csirke- és a pulykatermékeknél a friss és a darabolt fagyasztott áruk részarányának növelése hozhat eredményt. Ugyanakkor e két utóbbi ágazatban a hazai piacon a konkurencia növekedésére is fel kell készülni. Nem kizárt, hogy a nagy élelmiszerláncok májustól dán, francia, esetleg holland baromfihúst hoznak be. Szintén megvan az esélye a thaiföldi és a brazil áru importjának, amihez nem kell az sem, hogy magyar társaságok távol-keleti vagy dél-amerikai kapcsolatokat építsenek ki. Hamburgban, vagy Angliában és Hollandiában ugyanis már régóta működnek azok a cégek, amelyek e termékek uniós behozatalára és értékesítésére szakosodtak."

Kikapcsolt nagyok / Magyar József

"A külföldi cégek és áruházláncok kezdik tudomásul venni, hogy a csatlakozás május elsején bekövetkezik. Ez pedig már a közeljövőben javíthatja az értékesítési esélyeket. Bennünket az utóbbi időszakban többen megkerestek amiatt, hogy ezentúl próbáljunk közvetlenül együttműködni. Így a tagság lehetőséget nyújthat arra, hogy bizonyos nagykereskedőket az értékesítési folyamatból ki lehessen kapcsolni, vagyis az eddigieknél hatékonyabban léphetünk a piacra. Másfelől viszont számítani kell arra is, hogy az olcsó holland, francia és belga baromficikkek megjelennek a magyar boltokban, ami a konkurencia növekedését okozhatja. A Hungerit technikai-higiéniai szempontból eleget tesz az uniós elvárásoknak, amit a külföldi auditálások és szemlék eredményei is igazolnak. A termékek minősége ugyancsak megfelel az EU-s kritériumoknak, sőt bizonyos áruféleségeink jobbak is az uniós standardoknál."

-->

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.