Magyarország akár nettó befizető is lehet az EU-ban. Ez a mondat igaz, de értelmetlen. Annyi ráció van benne, mint azt állítani, hogy a sarki közértben a vásárló hitelezője a pénztárosnak abban az időszakban, amíg várja a visszajárót: a pénzt már átadta, de az árut még nem kapta meg. Ebben a pár másodperces periódusban akár a közértkassza nettó befizetőjének is nevezhetnénk őt.

A májusi csatlakozás óta Magyarország ebben az időszakban van, s ez a furcsa intermezzo a jövő év elejéig tart. Május óta minden hónapban át kell utalni az éves "tagdíj" tizenketted részét Brüsszelbe (a vámokat, az áfaalap egy részét, a cukorilletéket és a bruttó nemzeti jövedelem arányában további összegeket). Ám az EU csak évente négyszer utalja át hazánknak a strukturális és a kohéziós alapokból járó támogatásokat, ráadásul annak függvényében, ahogy mi előrehaladunk a számunkra elkülönített összegek lekötésében, tényleges felhasználásában.

Most úgy tűnik, a jövő év elejére kerülhetnek tömegesen olyan állapotba a strukturális pályázatok, hogy az EU-büdzsé elkezdhessen nagy összegeket hazánknak átutalni. Az uniós kassza másik nagy támogatási formája, a mezőgazdasági közvetlen kifizetések szintén csak jövőre érkeznek, sőt át sem folynak a költségvetésen (vagyis a magyar büdzsé nettó pozíciója az unióssal szemben mindig rosszabb, mint az ország egészének nettó pozíciója). És ezzel le is kéne zárni mindenféle értelmetlen politikai vitát arról, lehet-e nettó befizető Magyarország.

Mindenképpen jelentős nettó pénzbeáramlással jár hazánk szempontjából a tagság. 2004 és 2006 között az unió 5,1 milliárd eurót különített el számunkra, ebből már ebben az időszakban ki is tervez fizetni 3,6 milliárdot (a másik 1,5 milliárdot 2007-2008-ban fizetné), s a befizetési kötelezettség "csak" 2,2 milliárd. 2007-től még kedvezőbb lesz a helyzet: az Európai Bizottság előrejelzése szerint hazánk évente a magyar bruttó nemzeti jövedelem 3,09 százalékának megfelelő összeggel (vagyis mintegy hárommilliárd euróval) kapunk többet az uniós kasszából, mint amennyit oda befizetünk. És egyelőre úgy tűnik, sikerül is lekötni a számunkra elkülönített pénzeket.

A mérleg elkészítéséhez érdemes tehát megvárni, amíg a pénztáros átadja a visszajárót.