Elhamarkodottnak tűnő bejelentést tett szerdán az agrárminiszter a bor jövedéki adójának megszüntetéséről. Érthető ugyan, hogy új tárcavezetőként minél gyorsabb és látványosabb eredményekre törekszik, a szocialisták pedig igyekeznek az eddig elhanyagolt agrárügyeket is begyömöszölni a száz lépés politikájába, de minden valószínűség szerint még kidolgozatlan koncepcióval van dolgunk.

Vitathatatlan persze, hogy a nyolcforintos literenkénti adó eltörlésével (pontosabban nullára csökkentésével) a borászati szakma régi óhaja válna valóra. A több nyugat-európai ország gyakorlatához illeszkedő lépés azonban sokkal inkább hangulatjavító, erkölcsi jelentőségű lenne, semmint érdemi köztehercsökkenéssel járna. A drágább, minőségi borokat termelő borászok számára ugyanis a nyolcforintos összeg megfizetése semmilyen komoly gondot sem jelenthetett, így a döntés elvileg az olcsó (asztali) borkategóriák előállítóit érinthetné kedvezően.

Az "elvileg" szót hangsúlyozni kell, mivel a szakmai elképzelések szerint a fizetési kötelezettség valamilyen járulék formájában továbbra is fennmaradna. Az így befolyt, évi 1,5-2 milliárd forintos összeg egy ágazati kasszában landolna, miközben a költségvetés e bevételi forrástól elesne. Ilyenformán a változtatások lényege nem is elsősorban az adóeltörlés lenne: a végső szakmai cél láthatólag az, hogy a pénzeket ne a büdzsé nyelje el, hanem a borágazat kapja vissza.

A tervek szerint a járulékokat marketingcélokra és a borhamisítások elleni fokozottabb ellenőrzésekre fordítanák. Éppen az nem látszik azonban, hogy a forrásfelhasználás milyen átfogó szisztéma szerint történne. Így egyelőre csak remélni lehet, hogy a piaci szereplők - legalább közvetett módon - jól járnak majd befizetett pénzeik hatékonyabb elköltésével az ismeretlen új rendszerben.