Vélemény

A digitalizáció a vasúti közlekedés jövője

A digitális megoldások kényelmesebbé, élménydúsabbá teszik az utazást, ami a vasúti személyszállítás továbbfejlesztésének kulcstényezője – véli Dr. Ludvig László, a Siemens Zrt. Mobility ágazatának igazgatója.

A közlekedés terén elmondhatjuk, hogy Magyarország már rálépett a digitális evolúció útjára, de a jövőben újabb ugrásszerű változások várhatók: elérkezik az okosközlekedés korszaka, amely az infrastruktúra kapacitását optimálisabban használja ki, emellett új szolgáltatások bevezetésével és a meglévő szolgáltatások színvonalának emelésével növeli az utazások és az áruszállítás költséghatékonyságát, kényelmét és biztonságát.

A digitalizáció a fizikai világnak az adatok virtuális világával való integrációján alapul, amely egyrészt – az adatokból levonható fontos következtetések révén – számos előnyt kínál a társadalom számára, ugyanakkor kihívás elé is állítja a vállalatokat, hiszen csak a digitalizáció aktív résztvevőjeként képesek a hatékonyságuk javítására és versenyképességük megőrzésére. Igaz ez a közlekedési szektorra is, ahol sok más iparágat lekörözve zajlik a villamosítás, az automatizálás és a digitalizáció.

Fotós: Kallus György

Ha a közlekedés evolúcióját tekintjük, a modern kori közlekedés kiindulópontja az egyéni közlekedés, amely hagyományos üzemanyagokat használ, és viszonylag alacsony intelligenciájú műszaki megoldásokon alapszik. Magyarország már a második lépcsőfokra lépett, mivel a tömegközlekedés jelentős, az egyéni mobilitás a hagyományos üzemanyagokról alternatívra vált, és terjed a gyalogos- és kerékpárosbarát városi infrastruktúra. Gondoljunk csak a közelmúltbeli villamosított nagyvasúti, metró- vagy villamosfejlesztésekre! A közúton is teret nyer az e-mobilitás. Budapesten vezető nélküli metrószerelvények járnak, digitális fizetési módokat vezetnek be a jegyvásárlásra és a parkolásra. De vannak még tartalékok, hiszen európai példák mutatják, hogy a korszerű vasút-automatizálási megoldásokkal a vasúti kapacitást 30 százalékkal, a forgalomirányítás fejlesztésével a közúti forgalom sűrűségét 20 százalékkal lehet növelni, és ezáltal jelentős költségmegtakarítást, nagyobb járatbiztonságot, rövidebb utazási időt érhetünk el. A digitális megoldások kényelmesebbé, élménydúsabbá teszik az utazást, ami a vasúti személyszállítás továbbfejlesztésének kulcstényezője, mivel az utazás komfortja talán még fontosabb, mint néhány perc menetidő-rövidülés.

A digitalizáció útján azonban további lépéseket kell tennünk, a legfontosabbakat öt pontban lehet összefoglalni.

Először is teljes körű konnektivitást kell teremteni, amivel ideális esetben minden, mindenhol és bármikor kommunikációképes lesz, legyen az utas, jármű, az infrastruktúra része vagy a közlekedési rendszer bármelyik eleme.

Másodszor, a digitalizáció álljon a felhasználók szolgálatába, például csökkentse a járműveken a zsúfoltságot, segítse a személyautók parkolását, tegye elkerülhetővé a közlekedési dugókat.

Harmadszor, növelje a gazdaságosságot, legyen az a meglévő közlekedési infrastruktúra áteresztőképessége, a közlekedési eszközök karbantartási rendszere vagy a gépek, berendezések megbízhatóbb üzemeltetése.

Negyedszer, használjuk a digitalizációs megoldásokat a vasút versenyképességének növelésére más közlekedési módozatokkal szemben, illetve azokat jobban integrálva a különféle távolsági és városi vasúti rendszerekkel.

Végül, de nem utolsósorban a hazai és az európai politikának a digitalizációt támogató környezetet kell teremtenie, például az oktatással, megfelelő szabványok bevezetésével és a finanszírozási lehetőségek biztosításával. A Hungrail vasút-digitalizációval foglalkozó munkacsoportja segíteni fogja, hogy ezek a fejlesztések minél hamarabb megvalósuljanak Magyarországon, és a hazai vasúthálózat a közlekedés evolúciójának következő szakaszába léphessen. Büszkék vagyunk arra, hogy úttörő jelleggel, a több tucat gazdasági szektor közül másodikként alkottuk meg saját digitalizációs stratégiánkat a kormányzat, a V4-országok és az programjaival szoros összhangban.

vasút digitalizáció V4 országok
Kapcsolódó cikkek