A kriptovaluták ma már nem csak kevéssé ismert, pusztán egy szűk réteg számára elérhető pénzügyi eszközök. A ma már több billió dollár értékű kriptoszféra láttán számos pénzintézet és pénzforgalmi szolgáltató tanulmányozza a kriptovaluták hatását a saját üzleti tevékenységükre, valamint a kapcsolódó termékek és szolgáltatások bevezetésének lehetőségét.

Több mint egy évtizede kezdődött a kriptopénzek története, és ez idő alatt az átlagember számára jellemzően távoliak és megfoghatatlanok maradtak. Azonban nemrégiben ez gyökeresen megváltozott. A Reuters például 2021 áprilisában arról számolt be, hogy a kriptovaluták piaci kapitalizációja meghaladta a kétbillió dollárt. Júliusban az Európai Központi Bank elindította a saját digitális valutája bevezetését vizsgáló projektet. Szeptemberben pedig az Economist már azt sugallta, hogy érdemes lehet a bitcoint bármely befektetési portfólióba felvenni.

Mi mozgatja tehát a kriptovaluták körül kialakult figyelmet? És mit jelent ez az európai pénzügyi ökoszisztéma számára? Ezeket és az ezekhez hasonló kérdéseket igyekszem most megválaszolni öt fontos, jelenleg zajló trend segítségével.

A digitális arannyá alakul át

2008-as megjelenése óta a bitcoin a kriptovaluták élén áll. A kezdeti időkben valódi digitális készpénzként emlegették. Nagy volatilitása miatt azonban kevés vásárló vagy eladó gondolt arra, hogy mindennapi fizetésre használja. Ehelyett inkább instrumentumként – egyfajta digitális aranyként – honosodott meg.

Valóban, mivel véges számú bitcoin van forgalomban, gyors felértékelődése és átlátható tulajdonosi nyilvántartása miatt népszerű megtakarítási formává vált, különösen a fiatalabb generációk körében. A Visa megbízásából végzett kutatás eredményei pedig azt mutatják, hogy ezek a – nagyrészt Európában élő – fogyasztók jellemzően havonta többször is vásárolnak kriptovalutát, és a tranzakcióra a lakossági banki alkalmazásukat szeretnék használni.

Fotó: NurPhoto via AFP

A stabilcoin használata tovább növekszik

A stabilcoinok (stablecoin), mint például a Centre USD Coin (USDC) vagy a Paxos USDP, olyan kriptovaluták, amelyek mögött más eszközök, általában fiat valuták állnak, és ezekhez vannak kapcsolva. Így nem rendelkeznek a többi digitális valuta volatilitásával, ugyanakkor rendelkeznek a blokkláncalapú kifizetések funkcionális előnyeivel, például a majdnem azonnali elszámolással, az alacsony feldolgozási költségekkel és a partnerkockázat kiküszöbölésével.

Emiatt a stabil kriptovaluták használata egyre nő. 2021 közepére a három legnagyobbnak az együttes piaci kapitalizációja meghaladta a 110 milliárd dollárt, és a tranzakciók volumene havonta több tízmilliárd dollárra rúg. Néhány startup még a hagyományos bankszámlák használatát is elkerüli, és inkább stabilcoinban preferálja a kockázatitőke-finanszírozást, és ezt használja a távmunkások, vállalkozók és beszállítók – különösen a tengerentúli székhelyűek – kifizetésére is. Ezért a jövőben valószínűleg minden főbb fiat valutának lesz stabilcoin megfelelője, amelyet a mindennapi üzleti és pénzügyi tranzakciókhoz használnak majd.

Kódokon keresztül is kínálják a pénzügyi szolgáltatásokat

A nem csak a kifizetésekről szól. A nyilvános blokkláncokat más típusú pénzügyi szolgáltatások, például megtakarítási és hitelfelvételi termékek kialakítására is használják. Mindez azt jelenti, hogy a decentralizált pénzügyeknek (DeFi) nevezett jelenség révén a pénzügyi szolgáltatások nem egy központosított vállalaton, hanem decentralizált technológián keresztül nyújthatók.

A hitelezés esetében a fogyasztó felkereshet egy DeFi-platformot, és kölcsönadhatja a pénzét kamatért cserébe, vagy kölcsönt vehet fel az általa letétbe helyezett biztosíték ellenében. A folyamat gördülékeny, valós idejű és azonnali, nincs szükség hitelképesség-ellenőrzésre. Emellett a kamatlábak 6-8 százalék körüliek lehetnek, szemben a fiat devizás megtakarítási számlák átlagosan 0,07 százalék körüli értékével (bár a szokásos szabályozási védelem nélkül).

A DeFi-tér a fejlődés korai szakaszában van, még nagyrészt kísérleti jellegű és sok kockázattal jár. A hagyományos bankokra gyakorolt zavaró hatása miatt azonban mindenképpen figyelmet érdemel.

Az NFT-k a digitális média új formai alakjaivá válnak

Kezdetben a kripto egy új eszközosztály létrehozását tette lehetővé, és a bitcoin a digitális arany új típusává vált. Majd továbbfejlődött, és a meglévő valuták új formai alakját is hordozza, például az USDC az amerikai dollár alternatív formája. Most ismét előrébb lépett, és a digitális média, köztük a képek, hangok és videók új formáját adja a nem helyettesíthető tokenek (Non-Fungible NFT) képében.

Egyszerűen fogalmazva: az NFT-k blokkláncon tárolt tokenek. Mivel egyediek és nem helyettesíthetők, a művészeti gyűjtemények digitális változataként vonzzák az érdeklődőket és a befektetőket. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy lehet velük kereskedni, mint más típusú kriptoeszközökkel. Most már tetemes piacuk is van: egy nemrégiben megjelent cikk szerint az NFT-k teljes értékesítési volumene – csak 2021 első felét vizsgálva – elérte a 2,5 milliárd dollárt.

A központi bankok aktívan vizsgálják az új lehetőségeket

A kriptovalutákban rejlő lehetőségek iránt feltámadt érdeklődés miatt a világ számos központi bankja elkezdte aktívan vizsgálni a saját digitális valutájának a kibocsátási lehetőségeit. A stabilcoinokhoz hasonlóan ezek a központi banki digitális valuták (Central Bank Digital Currency, CBDC) közvetlenül fiat valutákhoz kötődnének, és a blokklánc funkcionális előnyeit kínálnák.

A lendület pedig egyre nő. A Kínai Népi Bank például – öt kereskedelmi bankkal együttműködve – négy városban indít kísérleti projektet, míg az Európai Központi Bank megkezdte a digitális euró projektjének vizsgálati szakaszát. Eközben hasonló rendszerek néhány feltörekvő gazdaság berkein belül, például a Bahamákon, már élesben is működnek.

A közelmúlt fejleményei alapján egyértelmű, hogy a kriptovaluták megérkeztek Európába, és az is, hogy itt is fognak maradni. A pénzintézetek és a fintechek számára ez új lehetőségeket hoz a felmerülő ügyféligények kielégítésére és friss bevételi források létrehozására. Első lépésként át kell gondolnunk, mi szükséges az interakcióhoz a kriptovilággal. Ez magában foglalja a digitális eszközök letétbe helyezéséhez, a digitális pénztárcák működtetéséhez, valamint a kriptovaluták nyilvános blokklánchálózatokon keresztüli, biztonságos és megfelelően biztosított átutalásához szükséges képességeket.