Vajon tudatában vagyunk-e, hogy az egyik legnagyobb kincs az ember és az élővilág számára a víz, az ivóvíz, a tiszta víz? Amikor kinyitjuk a vízcsapot, magától értetődőnek tűnik, hogy folyik belőle a víz, szomjunkat oldjuk, főzésre, mosásra tisztálkodásra használjuk, mert a víz éppúgy hozzátartozik mindennapjainkhoz, életünk biológiai fönntartásához, ahogy a levegő, az oxigén. Ez jut eszembe minden alkalommal, amikor esténként az egyik tudományos csatornán az Élet a fagypont alatt című dokumentumsorozatra kapcsolok. Ott a messzi, embert próbáló jeges, sötét északon heroikus küzdelem folyik az ivóvízért, ahol minden cseppje kincs, betű szerint élet, ahol a vaskályhákban mindig lobognia kell a lángoknak, mert a tűz és a tüzelő beszerzése a mínusz 30-40 fokos farkasordító hideg ellen az egyedüli védelem. 

Eszembe jut a 2016-ban Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozó mottója: „A víz összeköt”, és az ott megfogalmazott óhaj: „az újabb XXI. századi konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára”. Ki gondolhatott volna akkor az egész világon végigsöprő, senkit se kímélő világjárványra, és a szomszédunkban pusztító háború apokaliptikus képeire. 

Aztán – gyakorlatiasabb szempontból – eszembe jut a tavalyi hőség, a vízhiány, a földjeink szenvedése az aszálytól, a településeink egy részét érintő ivóvízhiány, a lajtoskocsik cseppet sem szívderítő látványa. 

És amit a mérnök odagondol: a víztározók hiánya, a vízhálózatok korszerűsítésének elodázhatatlan feladata.

És mennyi minden történik a folyókkal, ha most csak a Dunát veszem, amely fölött naponta áthaladok: a Dunáért folyamatosan van tennivalónk, a város folyója folyamatosan ad munkát a mérnököknek. 

Egy város és a rajta áthaladó víz kapcsolatát alapvetően meghatározza az, hogy biztosítani kell a folyó rendezett mozgását. Gátakat és rakpartokat építettünk, igyekeztünk optimálissá alakítani a víz fel- és kihasználását. Védeni kellett az évszázados épített értékeinket, miközben óvnunk kellett magát a vizet, a folyót. Gondoljuk csak meg, hogy a folyó a hajózhatóvá tétele például mekkora feladat, hiszen európai közlekedési ütőér is a Duna. Hasznosítanunk kell a rakpartokat, amelyek az idegenforgalom szempontjából fontos kikötőknek adnak otthont, hogy szerte Európába elvihessék az idelátogatók Budapest hírét. 

Budapest, 2013. augusztus 8.Strandoló fiatalok az Óbudai-sziget (Hajógyári sziget) északi csúcsán kialakított strandon, a huszonkettedik alkalommal megrendezett Sziget Fesztiválon.MTVA/Bizományosi: Bernolák Béla ***************************Kedves Felhasználó!Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Budapest, 2013. augusztus 8.
Strandoló fiatalok az Óbudai-sziget (Hajógyári sziget) északi csúcsán kialakított strandon, a huszonkettedik alkalommal megrendezett Sziget Fesztiválon.
MTVA/Bizományosi: Bernolák Béla 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Fotó: Bernolák Béla / MTI

A víz a város, Budapest éltető eleme, de a víz nem csak a folyót jelenti. A víz természetes szükséglete az élőknek: a lakossághoz vezetékeken jut el a víz. Buda első vízvezetékét Mátyás király építette. A vízművek telepítése, építése és korszerűsítése mindig fontos feladat volt, mert főleg a pesti oldalon sokszor fenyegetett vízhiány még XIX. században is, amelyet a magyar „vizes gondolkodás” egyik legnagyobbja, Széchenyi István panaszosan szóvá is tett A pesti por és a sár című írásában.

A víz kitüntetett helyet követel magának a bolygónk életében. A Víz világnapját 1993. március 22. óta ünnepli az emberiség. Ez a világméretű rendezvénysorozat az édesvizet helyezi fókuszba. 

Rendkívül fontos, hogy tudatosítsuk: az édesvíz földünk vízkészletének 1 százalékát teszi ki, ez a mennyiség szolgálja ki a bolygó teljes népességét! 

Fontos tudni, hogy a Föld számos országában nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz. Magyarországon és Budapesten nem ez a helyzet, mert mi azon szerencsések közé tartozunk, akik – a természeti adottságokból következően – jelentős vízkinccsel rendelkeznek. Hazai vízkincsünk megőrzése mindannyiunk közös felelőssége, óvó figyelemmel kell vigyáznunk rá!

Most nekünk – a tavalyi nehézséget látva – okos vízgazdálkodásra van szükségünk, mert ez a szakterület olyan tudományos és mérnöki kérdésköröket ölel fel, amelyek alapvetően befolyásolják életkörülményeinket, ezért közérdeklődésre tartanak számot. Ezért nekünk, mérnököknek az a feladatunk, hogy megalapozott szakmai érveinkkel megváltoztassuk a vízzel kapcsolatos, társadalmilag káros nézeteket. Idetartozik, hogy Magyarország speciális vízrajzi adottsága, hogy felszíni vizeink 96 százaléka külföldi vízgyűjtőkről származik, ezért az ide érkező szélsőséges eloszlású vízkészletek hasznosítását csak a vízmegtartó képességünk növelésével, víztározással, okos vízkormányzással lehet megoldani. Minél több víztározónk van, annál biztonságosabb az életünk, vagyis az újabbak építését nem lehet megspórolni.

Thoughtful woman with drinking glass crouching on rock by river
Side view of thoughtful young woman holding drinking glass and crouching on rock by flowing river in rainforest
Fotó: Getty Images

A mezőgazdaság területén a klímakárcsökkentő talajművelés a kulcskérdés, ebben a talajminőség fenntartása, és javítása, továbbá a nedvesség- és a szervesanyag-kímélése a megoldás.

Még egy bekezdés a napjaink közvéleményét felkavaró, Debrecenben létesülő akkumulátorgyár környezeti, és kiemelten vízellátási kérdéséről.

A „vizes” mérnökök szerint ez nem jelent problémát. Létezik a debreceni Civaqua-program; e szerint a Tisza vizét a Keleti-főcsatornából a gyárhoz szállító vezeték szakaszból már 9 kilométer elkészült. Összesen 14 kilométer hosszú lesz a vezeték. Eközben a Tócó-patakig vezető szakasz is készül. A második szakaszban a Tócó-patakból a Nagyerdőbe, a harmadik ütemben a várostól keletre lévő jóléti tavakhoz, víztározókhoz jut majd víz. Így a várost egy valóságos „vízgyűrű” veszi majd körbe. A megépülő csatornán keresztül mintegy 1200 liter per másodperc vízhozammal érkezhet majd Debrecenbe a Tisza vize. Nem is beszélve arról, hogy az akkumulátorgyár „szürke vizet”, azaz tisztított szennyvizet használ.

Lényeges hozadéka e nagyszabású tervnek, hogy a nemcsak vízellátásról szól, hanem rehabilitációs és rekreációs célokat is szolgál. 

E nemzetgazdaságilag is kiemelt beruházással kapcsolatos szakmai kérdéseket is tehát jó szívvel bízzuk a terület szakembereire, a felkészült, összefüggésekben gondolkodó mérnökökre!  Megjegyzem, hogy a magyar vízépítő mérnökök munkáját a széles nagyvilágban ismerik, elismerik. Adjunk bizalmat nekik!