Magyar gazdaság

Péntek éjfélig regisztrálhatnak a 16–18 év közöttiek az oltásra

Egy hét alatt 30 százalékkal csökkent az új koronavírussal fertőzött betegek száma – hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Harminc százalékkal csökkent a 17. héten országszerte a koronavírussal fertőzöttek száma, mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az elmúlt héten 12 716 új fertőzöttet regisztráltak, az átlagéletkoruk 44,4 év volt, nemenkénti megoszlás szerint pedig 54 százalékuk nő.

Korcsoporti beteg megoszlás szerint a betegek:

  • 16 százaléka a 30–39 évesek korcsoportjába,
  • 23 százaléka a 40–49 évesek közé,
  • 17 százaléka 50–59 évesek közé tartozik,
  • 12 százaléka 65 év feletti.
  • Területi megoszlás szerint Pest megyében regisztrálták a legtöbb új beteget, a fertőzöttek 13,5 százaléka él itt, Budapesten pedig a új fertőzöttek 12 százalékát azonosították – tette hozzá Galgóczi Ágnes.

    Fotó: MTI

    Az oltássokkal kapcsolatban elmondta: már 4,7 millióan regisztráltak a vakcinára, 4,1 millióan az elsőt, 2,3 millióan pedig a második oltást is megkapták.

    Galgóczi Ágnes kiemelte: aki regisztrált, az a lakóhelyéhez legközelebb eső oltópontra is foglalhat időpontota, jelenleg Sinopharmra, Szputnyikra és az AstraZenecára lehet jelentkezni.

    Ma egyébként 64 800 adag Moderna-vakcina érkezik, amit a szociális intézményekben élők számára biztosítanak, az oltóanyag fennmaradó részét pedig második körös oltásokra használják, és házi orvosokhoz is kerül belőle.

    A Janssent most az oltóbuszokon használják, de jövő héttől a háziorvosok is kapnak az egyoltásos vakcinából. 16–18 év közöttiek regisztrációját péntek éjfélig várják, és a jövő hét elejétől válik elérhetővé számukra az időpontfoglaló rendszer.

    operatív törzs koronavírus elleni oltás 18 év alattiak oltása
    Kapcsolódó cikkek