Méltatta az AmCham tevékenységét a kétoldalú kereskedelmi és tőkekapcsolatok fejlesztésében Peter F. Tufo amerikai nagykövet a kamara tegnapi közgyűlésén. Külön kiemelte az Észak-Magyarországon és a Tiszántúlon újabban megvalósított amerikai kezdeményezéseket.

Az AmCham a legnagyobb, befektetőket képviselő szervezet ma Magyarországon. A 22 országból érkező több mint 560 tagja adja a magyarországi külföldi befektetések több mint 60 százalékát. Ezeknél a cégeknél több mint 110 ezer ember talál jó és jól fizető munkát. E társaságok adják a magyarországi több mint 35 százalékát, míg súlyuk az importban csak 12 százalékos. Így az AmCham-tagvállalatok hozzájárulása az éves külkereskedelmi mérleghez 5,5 milliárd dollár. E cégek eddig közel 200 millió dollárt fordítottak jótékonysági és oktatási célokra Magyarországon. A megkérdezett tagvállalatok több mint 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy további befektetéseket tervez nálunk.

Tavaly az AmCham 142 rendezvényén több mint 7000 üzletember vett részt -- közölte Sugár András elnök. Fontosnak mondta, hogy a kormány partnernek tekinti őket. Külön kiemelte, hogy Orbán Viktor kormányfő az AmCham rendezvényén jelentette be először a Széchenyi-tervet.

A magyarországi AmCham a 11. legnagyobb ilyen jelleg képviselet Európában, olyan országok szervezeteit előzve meg, mint Írország, Ausztria, Lengyelország -- hangsúlyozta beszámolójában Fáth Pétrer ügyvezető igazgató.

---------------------

Az AmCham közgyűlésén a 11 fős igazgatóságba 5 új tagot választottak: Báti Ferenc független it-tanácsadó; Bienerth Gusztáv, a PricewaterhouseCoopers vezérigazgatója; Lechner Erzsébet, az American Express magyarországi ügyvezető igazgatója; David McCall, az Ereco Rt. fejlesztési igazgatója; valamint Willen van der Vegt, a Philips magyarországi elnök-vezérigazgatója kapott helyet.