Alfonso Pecoraro Scanio olasz agrárminiszter két egymást követő lapinterjúban azzal vádolta meg az Európai Bizottságot, hogy a közvélemény megnyugtatása érdekében félrevezető tájékoztatásokat adott a szarvasmarhák szivacsos agyvelősorvadásáról (BSE). Kedden a La Repubblicának, szerdán a La Stampának azt nyilatkozta, hogy magas rangú brüsszeli hivatalnokok "egyértelműen a probléma alábecsülésére szólítottak fel". A zöldpárti miniszter egy 1990-es keltezésű dokumentumra hivatkozott, amely szavai szerint az interneten is megtalálható, s amely a marhakór-válság kezdetén arról értekezett volna, hogy a félretájékoztatás eloszlathatja a kór keltette aggályokat.
Olasz lapok közlik a bizottság cáfolatát is. Eszerint "egyes EU-tagállamok" nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy teljesítsék a BSE elterjedésének megakadályozására kidolgozott bizottsági irányelveket. A legsúlyosabb hibákat azok a tagállamok követték el, amelyek fennen hangoztatták, hogy az ő területük mentes a kórtól -- idéz a La Stampa egy brüsszeli tisztviselőt, míg a Corriere della Sera egy másikra hivatkozik, aki szerint egyes tagállamok a múltban "veszélyes önelégültséggel" nyilatkoztak saját tisztaságukról. Ez alig leplezett utalás Olaszországra -- jegyzi meg a Reuters --, ahol folyamatosan azt állították, hogy náluk működik az EU legjobb állat-egészségügyi rendszere.
Az antibiotikumok kapcsán kitört sertéstenyésztési botrány (VG, 2001.01.24.) nyomán az osztrák "Négy Mancs" szervezet egyebek között azt követeli Wilhelm Molterer agrárminisztertől, hogy a tiltott gyógyszerek tápanyagadalékként való felhasználását nyilvánítsák bűncselekménynek, s a büntető törvénykönyv legalább 50 000 schillinggel "honorálja" az elkövetést.
Bajorországban a BSE- és sertésbotrányt egyaránt rosszul kezelő Barbara Stammot Christa Stewens váltotta az egészség- és szociális ügyi minisztérium élén. Josef Miller agrárminiszter egyelőre tartja magát, Edmund Stoiber bajor kormányfő őt állítólag nem akarja leváltani -- értesült a Financial Times Deutschland.