A Hortobágyi Nemzeti Park feljelentést tett a rendőrségen, miután valaki több gyurgyalagfészket is megsemmisített a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátyuson.

Fülöp Gergely, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: Mátyus község területén homokkitermelés közben fordították ki a védett madarak fészkét a homokfalból. Az eset még július 17-én történt, ám a rendőrségre csak hétfőn érkezett meg a hivatalos feljelentés a Hortobágyi Nemzeti Parktól. A rendőrség a nyomozás során azt is meg vizsgálja majd, hogy a fészekrombolók rendelkeztek-e a szükséges hatósági engedélyekkel.

Olajos Péter, a nemzeti park főosztályvezetője szerint homokot fejteni partifecske vagy gyurgyalag fészkelőhelyektől minimum két és fél méterre lehet. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kitermelőnek volt-e tudomása arról, hogy a fejtés területén védett madarak fészkelnek. A szakember véleménye szerint a fészkelőhelyek jól láthatók az egyedek gyakori mozgása, illetve a hátrahagyott ürülék alapján.

Úgy tudni, hogy a fejtés során körülbelül fél tucat gyurgyalag-üreget romboltak szét, többek között olyanokat is, melyekben fiókák nevelkedtek. A szakértők szerint a természetkárosítók mintegy 500 ezer forintos kárt okoztak. (MR)