Nem fizetik ki az idén a tizenharmadik havi bért a közszféra dolgozóinak. A törvény szerint január közepén azok kapják meg a juttatást, akik január elsején még rendelkeznek munkaviszonnyal.

Idén sem a köztisztviselők, sem a közalkalmazottak nem kapják kézhez tizenharmadik havi bérüket, a kifizetéseket január 15-e után kell végrehajtani - ismerte el Szabó Endre. A közszektor mintegy nyolcszázezer munkavállalóját képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke szerint a juttatás kifizetését nem is tervezték a költségvetésben - írja a Magyar Nemzet.

A közalkalmazottak esetében nincs egyértelmű szabályozás, így főként a közoktatásban, az egészségügyben dolgozók már eddig is gyakran a következő év elején kapták kézhez a tizenharmadik havi bért. A köztisztviselők számára viszont jogszabály írta elő a decemberi kifizetést, de a kormány még tavaly év végén módosította a köztisztviselői törvényt. Szabó Endre "tehermentesítő pénzügyi manővernek" nevezte az egész éves béralap mintegy nyolc százalékát kitevő juttatások kifizetésének elhalasztását.

A belügyminiszter rendelkezése szerint megkezdődött annak előkészítése, hogy minden közalkalmazott, köztisztviselő és hivatásos állományú munkavállaló január 15-től megkapja tizenharmadik havi többletjuttatását - tájékoztatott Orodán Sándor. A tárca szóvivője hangsúlyozta, jogszerű megoldást keresnek arra, hogy a közelmúltban vagy éppen az év végéig nyugdíjazottak számára is kifizethető legyen a járandóság. (MN - privatbankar)