Bár a korábbi hírek csak az árfolyamnyereség-adó bevezetésének tervéről szóltak eddig, kiderült: a kormány azt együtt kezelné a kamatadóval, mindkettőt 2007-től vetné ki, s 10-10 százalék lenne a kulcsuk - tudta meg a Világgazdaság. Az elképzelések szerint 2010-től ez a kulcs 18 százalékra emelkedne, s megegyezne az szja alsó kulcsával. A kamatból és az árfolyamnyereségből származó jövedelmek 50 ezer forintot meg nem haladó része adómentes maradna. Ma Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter a tőzsdére látogat, s Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke társaságában jelentik be a tervezett intézkedéseket - amelyekről már korábban meg is állapodtak. Információink szerint adóügyben (és a költségvetés kérdéskörében is) teljes volt a kormányzati hírzárlat, hogy a miniszterelnök állhasson a nyilvánosság elé az öt évre szóló adócsomag részleteivel.

A bejelentések között lesz a tervek szerint az is, hogy a kormány bevezeti a nyugdíj-előtakarékossági befektetési számlát (lapzártakor ennek időpontját egyelőre nem lehetett tudni). Ezt a negyedik pillérnek nevezett megtakarítási formát, amelyet a BÉT elnöke vetett fel nemrégiben, a kormány is segítené. A befizetett összeg 30 százalékát (maximum évi 100 ezer forintot vagy a befizető egyéb adókedvezményekkel csökkentett szja-befizetését) minden év végén az adóhatóság jóváírja a befektetési számlán. A javaslat szerint egyébként a befektetési számlán elhelyezett megtakarítások hozama (kamat és osztalék) adómentes lenne.

A tőzsdei csomag része értesülésünk szerint az is, hogy az árfolyamnyereség kiszámításakor a felmerült veszteségek, költségek beszámíthatók, két évre elhatárolhatók. A jövőben a tőzsdére bevezetett társaságok magánszemélyek részére kifizetett osztaléka (a hatályos 25 százalék helyett) 10 százalékkal adózna.

A mai menetrend szerint Gyurcsány Ferenc a parlamentben napirend előtt a 2006- 2010-re szóló adócsomagról beszél, s a kormány be is nyújtja az Országgyűlésnek a jogszabálytervezetet. A javaslatcsomag a száz lépésben már nyár elején meghirdetetteket rögzíti, a tőzsdei megállapodásokon túl egy-egy régebben megígért, most beemelt elemet tartalmaz csupán. Ilyen a bor jövedéki adója is, amelyet "kivesznek" az adókörből, s 2006. január 1-jétől bormarketingre kell fordítani az ebből befolyó összeget. Az áfa normál kulcsának csökkentését kompenzálnák az italoknál a jövedéki, a gépjárműveknél a regisztrációs adó növelésével. Úgy értesültünk, hogy a Sulinet-kedvezmény a jövő évtől megmarad, ám csupán a számítógépek esetében.