Magyar gazdaság

OÉT: Ezúttal nem csak a bérek, a tárgyalások is fagytak

Ezúttal sem közeledtek az álláspontok az Országos Érdekegyezető Tanács ülésén.

Azt várjuk, hogy a munkáltatói oldal mozduljon el a merev bérbefagyasztó álláspontjáról, különben nem történhet előrelépés - mondta az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke, a munkavállalók képviseletében. Elmondása szerint addig nem is érdemes az oldalnak bérajánlást tennie, amíg a munkáltatói oldal ki nem jelenti, elmozdul az elmúlt üléseken rögzített tárgyalási pozicióból. Pataky szerint nem veszteséges az egész magyar gazdaság, hiszen másként a vállalkozások nem lennének működőképesek. A nyereségből pedig át kell adni a munkavállalóknak.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke ellenben kijelentette: igenis rettentően nagy baj van. Akármerre nézzük, azt látjuk, hatalmas krízisben van a magyar gazdaság. A VOSZ elnöke szerint a munkavállalói szakszervezetek úgy viselkednek, mintha a jéghegynek ütközött Titanicon az evőeszközök miatt panaszkodnának. Dávid hozzátette, a munkáltatók álláspontját igazolják a kormányzati lépések is, hiszen a közszférában is várhatóan bérbefagyasztás lesz.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a kormányzat képviseletében erre úgy reagált: nem helytálló összevetni a piaci szektor munkaadóit a kormánnyal, mint munkaadóval. A kormány a bérbefagyasztásainak ellenében foglalkoztatási garanciákat tesz le az asztalra - emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette azt is, amíg a piaci vállalkozások prosperálnak, az állam defficites.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASzSz) elnöke szerint az OÉT-megegyezésnek most nagyobb jelentősége van mint egy munkáltatói-munkavállalói megállapodásnak. A jelenlegi helyzetben üzenet-értéke van. Bizonytalanságra pedig nem lehet bizonytalansággal válaszolni - szögezte lesz az ASzSz elnöke. Borsik szerint különösen jól jön a jövő csütörtöki gazdasági csúcs a jelen helyzetben. Ugyanis újabb lehetőséget kínál a tárgyalásra a következő OÉT-ülést megelőzően.

Az egyeztetésen szóba került az atipikus foglalkoztatási formák kiterjesztésének kérdése is, valamint a foglalkoztatási biztonság növelésének, s foglalkoztatási szabályozások újragondolásának kérdése is, de ezekben az ügyekben sem született megegyezés.

A felek várhatóan jövő pénteken tárgyalnak ismét.

Borsik János Pataky Péter dávid ferenc gazdasági csúcs oét
Kapcsolódó cikkek