Magyar gazdaság

Reformszövetség: 10 százalékos járulékcsökkentés, eho 5000 forint, 24 százalékos áfa

A munkáltatói járulékterheket idén 5 százalékponttal, jövőre 3, majd 2011-ben további 2 százalékponttal javasolja csökkenteni a Reformszövetség, miközben már 2009-től a 18 százalékos szja-kulcs sávja évi 5 millió forintra emelkedik a különadó megszüntetése mellett - ismertette a Reformszövetség adó és járulékprogramját Oszkó Péter, a munkacsoport vezetője szombaton a Magyar Tudományos Akadémián.

Az átlagbérre vetítve a magyar adóék jelenleg 54 százalék, a cseh és lengyel 42-43 százalékkal, illetve a szlovák 38 százalékkal szemben, s ez egyúttal jól mutatja Magyarország alapvető versenyképességi hátrányát - vázolta fel a mostani helyzetet Oszkó Péter.

A munkáltató járulékcsökkentés ellentételeként a program 2010-től ajánlja a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) emelését a jelenlegi 1 950 forintról 5 000 forintra, a 20 százalékos általános forgalmi adót pedig átmeneti jelleggel 24 százalékra növelné - mondta a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

A vállalkozások különadójának megszüntetését 2010-től javasolja a Reformszövetség, ám a társasági 2 százalékponttal 18 százalékra emelhető. A kkv szektornál azonban maradna a 10 százalékos adókulcs a Reformszövetség ajánlása szerint - mondta az adószakértő.

Az állam működési kiadásainak csökkentése járulhat hozzá legnagyobb mértékben a költségvetési kiadások lefaragásához - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója ugyanezen a rendezvényen.

A Reformszövetség programja szerint az állam működési kiadásait, valamint gazdasági és szociális célú költését 2009-2011-ben jelentősen, 2012-2013-ban viszonylag szerényebb mértékben kellene csökkenteni. A szövetség "megalapozott, konzervatív becslése" szerint ezzel GDP-arányosan ma 50 százalékos kiadási szint 2013-ra 42 százalékra lenne mérsékelhető - tette hozzá. Egy 50-100 milliárdos kiadáscsökkentés a jelentős társadalmi felzúduláson kívül semmilyen érdemleges eredménnyel nem járna, ezért van szükség nagyobb léptékű változtatásokra - fogalmazott a Reformszövetség gazdaságpolitikai munkacsoportjának vezetője.

Az állam működési kiadásainak jelentős csökkentéséhez vezetne például, ha a tárcavezetőket nagyobb szabadsággal, egyúttal nagyobb felelősséggel ruháznák fel az általuk vezetett minisztérium gazdálkodása terén - fejtette ki. Ugyancsak erős hatással bírna a felesleges állami háttérintézmények megszüntetése, valamint az önkormányzati képviselők juttatásainak visszafogása is - tette hozzá. A Reformszövetség programja szerint az államháztartás működési kiadásaiból 2009-ben 200 milliárd forintot (a 2009-re elfogadott költségvetés ilyen címen 1200 milliárd forinttal számol, olvasható a munkaanyagban - A szerk.), 2010-ben és 2011-ben 150-150 milliárd forintot, a 2009-2013-as időszakban összesen 550 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

Palócz Éva előadásában úgy vélte, hogy a 13. havi bevezetése elhibázott döntés volt, eltörlése vagy legalábbis csökkentése szükséges lenne. Ugyancsak át kellene tekinteni a rokkant- és korkedvezményes nyugdíjak rendszerét is, amelyek jelentős terhet jelentenek a költségvetésnek - mondta. A nyugdíjak terén a Reformszövetség 2009-ben 65 milliárd forintos (idén a költségvetés 2 800 millárdot tervez elkölteni nyugdíjkiadásokra - A szerk.), 2010-ben 120 milliárd forintos, a 2009 és 2013 közötti időszakban összesen 335 milliárd forintos megtakarítással számol.

A munkaanyag megemlíti, hogy a család- és gyermektámogatások (2009ben 543 milliárd a terv) túl nagyra nőttek az ország jelenlegi teherbíró képességéhez viszonyítva , ezért két-három év alatt a 0,25 százalékával kellene visszavágni ezeket. Az így megtakarított 70-80 milliárd forint egy részét azonban vissza kellene ide forgatni: bővíteni kellene ugyanis a gyermekgondozó intézmény-hálózatot, támogatni kellene a távmunka- és részmunka-lehetőségeket. A gyes időtartamát így lehetne rövidíteni, a jogosultságt pedig szűkíteni.

Nem indokolt fenntartani a gyes melletti teljes munkaidős munkavállalást. A szociális támogatásokat (idén 1 080 milliárd) illetően pedig azok alanyi jogosultságát meg kell szüntetni, illetve jövedelemhatárhoz kell kötni.

Palócz Éva kitért arra is, hogy "irtózatos pazarlást" látnak az állami vállalatoknál, így a MÁV, a BKV és más vállalatok esetében is. A MÁV-csoportnál pusztán a munkaerő hatékonyságának javításával, a korrupciós veszteségek és kedvezőtlen finanszírozási szerkezet okozta többletkiadások csökkentésével mintegy 85 milliárd forintos megtakarítás lenne elérhető.

Magyarországon az egészségügyi kiadások európai és régiós összehasonlításban nem magasak, így ezek mérséklését nem javasolja a szövetség. Ugyanígy nem magas a rendőrség és a katonaság fenntartására fordított állami kiadás sem. Az oktatás területén is minimális, 2009 és 2013 között összesen 20 milliárd forintos megtakarítást javasol a szövetség, ám kiemeli a meglévő források hatékonyabb felhasználásának fontosságát.

A kiadáscsökkentési program megvalósítása jelentősen hozzájárulna a nemzetközi tőke bizalmának visszanyeréséhez, a kamatfelárak csökkenéséhez is, ami számottevően csökkentené a költségvetés kamatkiadásait. "A hitelesség óriási kinccsé vált, és nekünk ez elfogyott" - mondta Palócz Éva.

A legtöbb elemző a Reformszövetséghez hasonlóan kicsinek tartja a kormány intézkedéscsomagját, elismerve, hogy az iránya jó. Így vélekedett Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH korábbi alelnöke, az Ernst & Young adópartnere is. "A bejelentett változások fontosak, de nem elegendők. Az adóátcsoportosítás iránya jó, mértéke kevés. Az adórendszer érdemi átalakításáról persze nincs szó. Az indokolatlanul felszaporított adónemek számának csökkentése, a tárcaadók ritkítása, a más-más szempontból, de rendkívül elvtelen ekho és eva megszüntetése stb. fel sem merült. A vagyonadó sincs terítéken" - írta csütörtöki számunkban a szakember.

Ugyanígy vélekedett lapunknak adott videointerjújában Németh Dávid, az ING, és Kondora Szilárd, az OTP makroelemzője is. Utóbbi szerint még jobban hozzá kell nyúlni a kiadásokhoz, ha a költségvetési hiánycélt tartani akarjuk.

A Reformszövetség adójavaslatairól itt olvashat

A 21 oldalas háttéranyag pedig itt olvasható

pazarlás palócz éva járulékcsökkentés versenyképesség állam működési kiadás reformszövetség Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek