Magyar gazdaság

Simor: a pénzügyi stabilitás a legfőbb cél, nem a dezinfláció

Már nem a dezinfláció a legfontosabb célja a monetáris politikának, hanem a pénzügyi stabilitás - mondta Simor András MNB-elnök az Ybl Klub konferenciáján

Komoly kihívást jelent a külső források szűkössége a monetáris politika számára – jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki szerint a forint árfolyammozgása nem lóg ki a régiós tendenciából. Ilyen körülmények között nem lehet kitűzni célul a forintárfolyam szinten tartását. A belföldi kereslet a régióban sokkal erősebb, mint Magyarországon. Más szakértőkhöz hasonlóan kritikusan látja a jegybankelnök az államadósság szintjét, és főként a dinamikáját, és arra vezette vissza a jelentős kitettségünket, hogy legyengült állapotban érte a válság az országot.

A jelenlegi helyzetben a jegybanknak már nem a legsürgetőbb feladata az csökkentése, mivel az már a cél körül van. A pénzpiacok folyamatos működőképességét kell biztosítani, és lehetőség szerint anticiklikusan kell viselkedni. Durván 2000 milliárd forintnyi likviditás csapódott le az MNB-nél, amely a hitelezésre készen áll a bankok számára – mondta Simor. A devizalikviditást viszont többnyire csak a devizatartalék rovására tud a jegybank, pedig komoly devizaszűke is kialakult tavaly ősszel. Ezzel indokolta az elnök, hogy az IMF-hez kellett fordulni kölcsönért. A devizahitelezés veszélyeit a válság kirobbanásáig alulértékelték a szakértők is, de a jegybank már korábban figyelmeztetett a veszélyekre. Adminisztratív eszközökkel korlátozni hosszú távon ezt a folyamatot nem lehet, legalábbis még nem volt rá precedens – mondta az MNB-elnök. Az eurócsatlakozási menetrendet, amelyben mindannyian bíztunk, a hibás gazdaságpolitika felborította.

A bizalom elvesztése a legnagyobb problémája a magyar gazdaságnak – hangoztatta Varga Mihály, a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának fideszes elnöke. A túlzott adóterhelés miatt pedig a gazdaság nem tudja növelni a foglalkoztatottságot, a foglalkoztatásban is sereghajtók vagyunk – mutatta be a politikus. Magyarország a következő másfél évben nem lesz képes ezen változtatni, és az adósságállomány alakulása sem fenntartható ilyen körülmények között. Ezen még az 1000-1500 milliárd forintnyi privatizációs bevétel sem tudott segíteni – fűzte hozzá a szakpolitikus. Szerinte öt hónapja nem történt érdemi intézkedés, ami a kisebbségi kormányzás bénult állapotáról tanúskodik. Azt is meg kell vizsgálni, hogy jól költjük-e el a forrásokat, mert az utóbbi évek 1 százalékos növekedése azt jelzi, hogy valószínűleg nem. Fontos a következetesség, a hitelesség javításával például 3-400 milliárd forint éves költségvetési kiadáscsökkentést jelenthetne – mondta Varga, aki jelezte, a Fidesz készen áll a kormányzásra.

devizatartalék pénzügyek dezinfláció devizahitelezés ybl konferencia adóterhelés válság árfolyam
Kapcsolódó cikkek