Magyar gazdaság

Oszkó nem ígér őszre eurócéldátumot

A pénzügyminiszter egyelőre nem ígéri, hogy ősszel bejelenti az euró céldátumát, ahogyan azt korábban elődje, Veres János tervezte.

Oszkó Péter a Nap-keltében azt mondta, hogy ő az elért munkával szeretne piaci bizalmat kialakítani, az előremutató ígéreteknek kicsi ugyanis az értéke, részben a gyorsan változó körülmények miatt. Így nem az a fontos, hogy konkrét dátumot ígérjen, csak az, hogy mindent megtegyenek annak érdekében - fogalmazott.

Az adóváltozásokkal kapcsolatban Oszkó Péter arról beszélt, hogy nagyságrendileg igyekeztek a jövő évre is adótáblát hirdetni, és abban már 4-5 milliós szja-sávhatárral számolnak - írja a hirado.hu az FH jelentése alapján. Elsőként valóban a már meghirdetett idei programot igyekezni átvinni a parlamenten - például az alsó sávhatárának 1,7 millióról 1,9 millióra emelését -, ezután viszont azonnal nekilátnak a munkának, mert nagyobb átalakításra van szükség - mondta.

A pénzügyminiszter szerint már idén olyan adópályát kell tervezni, ami a növekedést garantálja. Ha később ehhez igazítás kell, akkor azt az államháztartás rendbetételével, az állami kiadások lefaragásával lehet megvalósítani. Azt mondta, hogy már vannak a jövő évre költségvetési főszámok, és ha igazítás kell, akkor nem az adóoldalon szeretnének igazítani, hanem a költségvetés kiadási oldalán. Oszkó Péter meglátása szerint bizalomépítő, ha több évre előre meg tudják tervezni az adóátrendezést.

Oszkó Péter a műsorban egy esetleges újabb IMF-hitellel kapcsolatban azt mondta, hogy tárgyalni fognak az IMF-fel, ez azonban egyelőre "ismerkedő tárgyalás" lesz. Később alakul ki, hogy egyáltalán mi az, amit fel lehet majd tenni ezeken az egyeztetéseken kérdésként.

IMF céldátum pénzügyminiszter euró Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek