Magyar gazdaság

Raskó: Csapdában a gazdaság! Nyomasztó a multik fölénye a kkv-kal szemben

A magyar gazdaság csapdahelyzetben van, nemzetbiztonsági szempontból is, hiszen a tisztán 100 százalékban magyar vállalkozások minimálisan részesedtek az ország exportbevételből.

A magyar gazdaság csapdahelyzetben van, nemzetbiztonsági szempontból is, hiszen a tisztán 100 százalékban magyar vállalkozások minimálisan részesedtek az ország exportbevételből - mondta Raskó György agrárközgazdász, nagyvállalkozó, a Magyar Külgazdasági Szövetség társelnöke a Világgazdaság topmenedzseri minikonferenciáján.

Tehát - tette hozá- nyomasztó a fölényük ebben a gazdasági helyzetben a multinacionális vállalatoknak, szemben a mikro kis- és közepes vállalkozásokkal. A szakember kiemelte: közel 800 ezer, döntően hazai tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozás, amely a nem közalkalmazott munkavállalók háromnegyedét foglalkoztatja (2006-ban 75,6 százalékát, 2,3 millió főt), s a több mint felét (53,4 százalékát) termeli.

E vállalkozói kör a nemzetgazdaság teljes kivitelének azonban alig 20 százalékát adja, ez arra utal, hogy döntő hányaduk életképessége, versenyképessége csak a határokon belül értelmezhető. Megdöbbentő tény, hogy a bejegyzett kkv-k mindössze 2-3 százaléka (15-25 ezer vállalkozás) képes számottevő értéktermelésre, és alig ötezerre becsülhető azok száma, amelyek képesek lennének közvetlenül és rendszeresen is megjelenni az exportpiacokon.



A legnagyobb veszteségek – a bankokat leszámítva – a globális termelési és értékesítési hálózattal rendelkező multinacionális cégeknél keletkeztek. Csődközeli helyzetben van számos gépkocsigyártó és tartós fogyasztási cikkeket előállító óriásvállalat.

Raskó arról is beszámolt, hogy a Magyar Külgazdasági Szövetség már évek óta szorgalmazza a kkv-k külgazdasági versenyképességének erősítése céljából a vállalatirányítási deficittől szenvedő cégeink problémáinak átfogó kezelését. Javaslataink középpontjában olyan, a vállalatok tevékenységébe integrálódó szakmai és külkereskedelmi tapasztalattal rendelkező szakemberek állnának, akik komplex, gyakorlati segítséget adnának az ITD Hungary által kiválasztott cégeknek. Ez a kezdeményezés a Magyar Főnix program, amely azon kis- és középvállalkozásoknak nyújtana egyfajta „coaching” támogatást, amelyek növekedésükhöz állami vagy uniós támogatást igényelnek, és/vagy olyan technológiai-innovációs képességeik, termékeik vannak, amelyek magukban hordozzák a külpiacra jutás lehetőségét.

Magyar Külgazdasági Szövetség Raskó György kkv gazdaság
Kapcsolódó cikkek