Magyar gazdaság

G8: Hoztak is ajándékot, meg nem is – Mi lesz a klímával?

A fejlett és a fejlődő világ közti nézeteltérések látványos megnyilvánulásait hozta az olaszországi L’Aquila városában tartott G8-csúcs és a köré szervezett egyéb nagy nemzetközi találkozók első két napja.

A hét legnagyobb fejlett gazdaságot plusz Oroszországot tömörítő G8 megállapodott ugyan a fejlettek összesített szén-dioxid-kibocsátásának 80 százalékos csökkentéséről 2050-re, de nem sikerült megnyerniük Kína és India támogatását annak a célnak a leszögezéséhez, hogy a globális emissziós szintet ugyanekkorra 50 százalékkal vigyék lejjebb.

(Az is homályban maradt, hogy a 2050-re kitűzött célokat pontosan milyen bázisévhez kellene is viszonyítani.) A fejlettek és a fejlődők csak abban tudtak egyetértésre jutni, hogy az iparosodás előtti szinthez képest legfeljebb 2 Celsius-foknyi melegedést lehet elfogadni a globális átlaghőmérsékletben.

Mivel azonban ebből már 0,7 foknyi be is következett, szigorú emissziókorlátozásra lenne szükség a következő évtizedekben. A G8 azt gondolta, méltányos ajánlat, ha saját maga 80 százalékos csökkentést vállal, Kínától és Indiától viszont csak 50 százalékot kér.

A feltörekvő ázsiai óriások azonban arra mutatnak rá, hogy az eddig a légkörbe került szén-dioxid-többletért szinte kizárólag a fejlettek okolhatók, s a fejlődőknek is meg kell adni a jogot a gazdasági növekedésre, mielőtt kibocsátásuk korlátozását megkezdenék. Emellett azt is követelik, hogy a fejlettek először álljanak elő részletes tervekkel, miként tudnak beszállni a fejlődők kibocsátáskorlátozásának megfinanszírozásába. Másrészt pedig tegyenek vállalásokat sokkal rövidebb távon is, mondjuk 2020-ra.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

G8 kibocsátás Kíns klíma L’Aquila India
Kapcsolódó cikkek