Magyar gazdaság

NFÜ: újabb eredménytelenség a táblatenderen

A másodszor is eredménytelenül zárult közbeszerzési tender után a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) úgy vélik, hogy más lehetőséget kell keresniük a 24 milliárd forintos keretből beszerzendő digitális eszközök közoktatási intézményekhez való mielőbbi eljuttatásához - közölte az MTI kérdésére az NFÜ.

A 24 milliárd forintos keret továbbra is rendelkezésre áll, ezért a két eredménytelen KSZF által bonyolított közbeszerzési eljárás után most az NFÜ másféle megoldáson dolgozik.

Olyan lehetőséget keresnek az ügynökségnél, amellyel a diákok, a tanárok, az intézmények mielőbb hozzájuthatnak az oktatás módszertanának megújítását és a kompetencia alapú oktatás elterjesztését elősegítő taneszközökhöz.

Ahhoz, hogy a korábbi terveknek megfelelően az iskolákban a 2010-es tanévtől az új eszközök rendelkezésre álljanak fontos, hogy ne kelljen az intézményeket újra pályáztatni. Ennek részleteiről az elkövetkezendő hetekben az NFÜ minden pályázót részletesen tájékoztatni fog - tartalmazza az NFÜ tájékoztatása.

A fejlesztési ügynökség emlékeztet: az iskolák modern digitális taneszközökkel való felszerelésére tavaly óta két közbeszerzést írt ki a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF). Az első tendert 2008 júniusában írta ki a KSZF, több mint 24 milliárd forintos keretösszeggel. 

A közbeszerzési kiírás az összeg nagyságára való tekintettel igen szigorú volt. A kétfordulós közbeszerzési eljárás első, részvételi szakaszára két jelentkezés érkezett. Ezek összesen mintegy 20 vállalkozás bevonásával kívántak részt venni az eljárásban. 

Az egyik konzorcium a rendelkezésre álló keret csaknem másfélszereséért vállalta volna a szállítást, míg a másik ajánlatot beadó cég ugyan árban a meghatározott összeg alatt maradt volna, de nem felelt meg a kiírás egyéb feltételeinek.

Mivel ezen okok miatt az NFÜ számára egyik ajánlat sem volt elfogadható, a tendert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ez év február 2-án eredménytelennek nyilvánította. 

Ezt követően a KSZF újabb közbeszerzést írt ki változatlan keretösszeggel, amelyre szintén két konzorcium tett ajánlatot. Mivel azonban az ajánlattételi szakaszban már csak egy ajánlat érkezett, amelyet a pályázó később visszavont, ezt az eljárást is eredménytelennek kellett nyilvánítani.

A közbeszerzési eljárások sikertelenségének oka - az NFÜ szerint -, hogy egy pályázónak sem sikerült elfogadható ajánlattal előállnia. A hibás, érvénytelen pályázatokkal pedig nem lehetett előrelépni az eszközök mielőbbi beszerzése terén.

digitális eszközök NFÜ eredménytelenség
Kapcsolódó cikkek