Magyar gazdaság

Célkeresztben a kkv-szektor

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fordít a kormány a kis-és közepes vállalkozások (kkv) megsegítésére – mondta Varga István gazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: az Európai Uniós átlagot meghaladva Magyarországon a GDP 1 százalékát juttatják el valamilyen támogatás formájában a kkv-knak.

Magyarországon jelenleg 678 ezer vállalkozás működik, ezek csaknem 1,7 millió munkavállalót - vagyis az üzleti szféra foglalkoztatottainak 70 százalékát – alkalmaznak – árnyalta a képet a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Varga István.



A gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a vállalkozói adók 60 százalékát a magyarországi kkv szektor fizeti be, export-részesedésük ugyanakkor továbbra is csekély, mindössze 27,8 százalékos.

A 2008 óta tartó gazdasági és pénzügyi válság természetesen a kkv szektort sem kímélte. Varga István a tárca felmérésére hivatkozva elmondta, hogy az elmúlt évben a vállalkozások 88 százaléka számolt be árbevételének csökkenéséről. Ennek ellenére jóval optimistábbak voltak a gazdasági kilátásaik tekintetében, mint 2008-ban.

A kormány a válságra reagálva tavaly 466,3 milliárd forintnyi államilag támogatott hitelt folyósított a kkv-szektornak: a garanciaprogram keretében 50 milliárd forinttal növelte a kkv-knak nyújtott támogatott hitelek arányát.

Varga István elmondása szerint a válság hatásainak enyhítésére 111 milliárd forintos forrásátcsoportosítást hajtott végre a kormány: ebből 2009. végéig 60 milliárd forint került a vállalkozásokhoz, a fennmaradó részre pedig május környékén nyílnak meg a különböző pályázati lehetőségek.

Varga István elmondása szerint az Európai Uniós átlagot meghaladva Magyarországon a 1 százalékát juttatják el valamilyen támogatás formájában a kkv-knak.

Szintén a válság okozta károkat hivatott enyhíteni a 4+1 néven elhíresült munkahely-megőrző program is a kkv-szektornak: 2009-ben csaknem 17 milliárd forintból 18 ezer munkahelyet őriztek meg.

Varga István támogatás kkv vállalkozás válság
Kapcsolódó cikkek