Magyar gazdaság

300 forintig drágulhat az euró, óvakodjanak a forinttól a befektetők

Ha nem folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel, akor a 300 forintot is lehet az euró ára - véli Lutz Karpowitz a Commerzbank frankfurti valuta stratégája.

Magyarország a banki stresszteszt nyertesének számít, ugyanis az OTP és az FHB is remekül teljesített, de más tényezők beárnyékolják a kilátásokat. A Nemzetközi Valutaalap kivonulása feszültséget okozott Magyarország kapcsán, amit az európai banki stressztesztek eredménye csak némileg és átmenetileg oszlatott el - áll a Bloomberg tudósításában.

A forint pillanatnyi árfolyamát itt találja!

A forint 2 százalékot gyengült az euróval szemben, amikor a Nemzetközi Valutaalap és az EU kivonult. A gyengüléshez közrejátszott a Moody’s és a S&P is, ugyanis felülvizsgálják az adósbesorolásunkat.

A piac arra számít, hogy a kormány megegyezik az IMF-fel, még ha késve is, ennek köszönhető a 280-290 közötti EUR/HUF árfolyam – véli Lutz Karpowitz a Commerzbank frankfurti valuta stratégája.

A S&P szerint Magyarország finanszírozási igénye nagyobb, mint a jelenleg rendelkezésre álló 2008-as megállapodásban rögzített 20 milliárd euró. Ha a tárgyalások véglegesen megszakadnak, akkor az euró 300 forintnál is többe kerülhet – véli Karpowitz.

A Danske Bank a befektetőknek írt kommentárban szintén arra figyelmeztet, hogy az IMF és Magyarország közötti tárgyalások megszakadása hamar a 300 forintos szintre gyengítheti a hazai fizetőeszközt az euróval szemben. A koppenhágai elemzők véleménye szerint a jelenlegi, 287 forintos euróról rövidesen 300 forintra ugorhat az árfolyam, ha a kormány nem tesz gyorsan lépéseket azért, hogy megnyugtassa a befektetőket afelől: folytatja a tárgyalásokat az IMF-fel.

forint Moody's IMF S&P árfoylam eur/huf
Kapcsolódó cikkek