Magyar gazdaság

Árvízkárok: akinek nincs biztosítása, támogatást kap

Majdnem húszmilliárd forintba került az árvizi védekezés - közölte a katasztrófavédelem új főigazgatója. Több mint 300 ház dőlt össze vagy vált életveszélyessé: ha a lakóknak nem volt biztosításuk, akkor állami segítséget kapnak.

Tizennégymilliárd védekezésre, hárommilliárd a leginkább károsultaknak: erről beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón a katasztrófavédelem új főigazgatója, Bakondi György. A védekezésben részt vett állami szervezetek tizennégyből kilencmilliárdot, az önkormányzatok pedig ötmilliárdból két és fél milliárdot már visszakaptak a kormánytól az árvízi védekezésre fordított költségeikből.

A kabinet úgy döntött, hárommilliárd forintból támogatja azokat a magánszemélyeket is, akiknek nem volt biztosításuk, de az áradásokban összedőlt vagy lakhatatlanná vált a házuk. A pénzt elosztásáról önkormányzatok döntenek - mondta Bakondi György.

A helyi önkormányzat értesítést kap a biztosított állami támogatásról, ezt követően a képviselő testület döntést hoz a magánszemélyek szociális rászorultság és egyéb szempontok alapján történő támogatásáról. Így a magánszemély vagy lakásvásárlással, vagy lakásépítéssel állami támogatáshoz jut.

Harminchét településen 317 ház vált lakhatatlanná - összegezte Bakondi György, aki hozzátette: a támogatás szétosztása heteket vehet igénybe. A főigazgató elmondta: a következő kormányülésen dönthetnek arról, hogy meggyorsítják a helyreállításhoz kapcsolódóan az engedélyezési eljárást, de illetékmentességet is adhatnak. Folytatódik a károk felmérése is.

A gátak átvágása miatt legalább hárommilliárdos kár keletkezett, és tizennégymilliárd forint kell az önkormányzati intézmények helyreállításához is. Az agrárkár legalább százmilliárdos, és tart annak a felmérése is, hogy mennyibe kerül majd az utak, hidak és vasútvonalak helyreállítása.

A szocialista Varga László szerint a kormány magára hagyta az árvíz miatt nagyon nehéz helyzetben lévő Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, amelyet tízmilliárdos kár ért, és az önkormányzatok képtelenek finanszírozni a kárenyhítést, tarthatatlan a helyzet.

Varga László, az MSZP Borsod megyei elnökhelyettese, országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján Miskolcon azt mondta: ebben a helyzetben a segítő szándék és a civil szféra összefogása nem elég, ezért felszólítják az összes fideszes politikust „a megyében és a megyén túl”, hogy legyenek szolidárisak Borsod megyével. Bizalmat kaptak az emberektől, legalább kárenyhítés legyen, lépjenek - mondta.

Varga László árvíz kormányülés
Kapcsolódó cikkek