Az EU végrehajtó testülete szerint rendkívül bonyolult feladat a több országban banki és biztosítási területen működő, több száz pénzintézetből álló multinacionális cégek tevékenységének felügyelete, ezért is van szükség az új szabályozási struktúrára, amelyben az eddigieknél nagyobb hatalmat kapnának a nemzeti felügyeletek. A javaslatokkal, amelyek több mint hároméves konzultáció eredményei, gyakorlatilag felfrissítenék a konglomerátumokra vonatkozó 2002-es direktívát, amely alkalmatlannak bizonyult arra, hogy globális pénzügyi válság esetén a problémákat megfelelően kezelje.
A változásokhoz azonban még az EU 27 tagállamának és az Európai Parlamentnek (EP) is hozzá kell járulnia. Brüsszel reményei szerint minderre 2011 folyamán sor kerülhet. A módosított szabályok az EU területén 57 konglomerátumra és néhány olyan, unión kívüli pénzügyi csoportra lesznek hatással, amelyek kiterjedt tevékenységet folytatnak az európai integráció területén.
A pénzügyi válság tanulságait levonva a bizottság a nemzeti pénzügyi ellenőrző intézmények megerősítése mellett azt is fontosnak tartja, hogy az új szabályozás értelmében tevékenységük egyaránt kiterjed a banki, biztosítási és egyéb felügyeleti feladatokra is. Az új előírások értelmében szigorúan nyomon követnék az anya- és leányvállalatok tőkefelhasználási tevékenységét. Ennek azért nagy a jelentősége, mert a legalább ezer egységből álló, több országban működő cégcsoportoknál válság esetén fokozottan jelentkeznek a kockázatok.
A szóban forgó direktíva módosítása szorosan kapcsolódik az EU egyéb, pénzpiaci szabályozást – banki, biztosítói és tőzsdei működést – szigorító erőfeszítéseihez. Ez utóbbiak időközben ugyan elakadtak a tagállamok és az EP közötti vitában, ám a deklarált cél esetükben már a 2010-es bevezetés. Reuters