Magyar gazdaság

El Baradei: Az alapoktól kell felépítenünk Egyiptomot

Miközben nyugati elemzők szerint Egyiptom profitálhat a demokráciához vezető úton, Németország máris akciótervet készül kidolgozni a német cégek támogatására Észak-Afrikában.

A demokráciára való áttérés nem könnyű. Törökországtól Thaiföldig bőségesen van arra példa, hogy a hadsereg eltávolítja a népszerűtlen felsővezetőket, majd választásokat szervez. Ám ezek néha ismét államcsínyhez vezetnek. Ahhoz, hogy Egyiptomban valódi demokrácia jöjjön létre, a hadseregnek egyértelművé kell tennie, hogy hajlandó a hatalmat átengedni a polgári vezetőknek.

"Ha megpróbálnak egy tábornokot kinevezni az ország irányítására, akkor a feszültség nő és a lakosság gyors választást sürget"- hangozatta Thomas Carothers, a Carnegie Endowment for International Peace szervezet szakértője az NPR-nek nyilatkozva. ugyanakkor Mohammed El Baradei, az egyiptomi ellenzék Nobel Béke díjas vezéralakja úgy vélekedett, hogy túl korai lenne szeptemberben megtartani a választásokat. Mint fogalmazott, legalább egy évre van szükségük ahhoz, hogy az alapoktól építsék újjá az országot.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség volt vezetője indoklásképpen hozzátette, hogy Egyiptomban nem alakultak ki valódi politikai pártok. Ugyanakkor az ország jobb helyzetben van, mint Irak, hiszen a lakosság mintegy 90 százaléka szunnita muzulmán, a siíták és a szunniták között nem tapasztalhatóak olyan feszültségek, amelyek Irakban erőszakhoz vezettek a diktatúra bukását követően.

Német jelentések szerint a szövetségi már kidolgozta az Egyiptom megsegítésére irányuló tervet, amelynek részei többek között különböző képzési programok a erősítésére. Berlinnek jó oka van arra, hogy hozzájáruljon az egyiptomi fejlődéshez, hiszen Bernd Pfaffenbach német szövetségi gazdasági államtitkár kijelentette, a jelenlegi "áttörés" lehetőségeket kínál a német vállalatok számára. Az államtitkár megfogalmazása szerint Németország hamarosan offenzívába kezd Észak-Afrikában.

Ha demokratikus kormánya lesz az országnak, egy éven belül fellendülhetnek a befektetések az országban – mondja Bryant Evans, az Illinois állami Cozad Asset Management portfóliókezelője. A legbefolyásosabb egyiptomu üzletember sem vélekedik másképp. „Egy olyan országban, ahol a lakosság még 10 százalékának sincs bankszámlája, óriási a növekedési potenciál” – mondja Karim Baghdady, az egyiptomi székhelyű Beltone befektetési bank New York-i igazgatója. Baghdady szerint Egyiptomban a szürkegazdaság legalább akkora termelékenységgel bír, mint a hivatalos ha ezt ki lehetne fehéríteni, ha a lakosság elkezdené értékpapírosítani az adósságát, sokkal többet lehetne hitelezni is, és fogyasztani is.

választás muzulmán siíta szunnita El Baradei demokrácia gazdaság Egyiptom
Kapcsolódó cikkek