Magyar gazdaság

Napi 61 milliárdba kerül az egyiptomi forradalom

A Crédit Agricole számításai szerint az egyiptomi helyzet napi 310 millió dolláros, vagyis több mint 61 milliárd forintos költséggel járnak az ország számára.

Az egyiptomi kormányellenes megmozdulások hatására Kairóban napok óta zárva tartanak a bankok és számos üzem szünetelteti tevékenységét. Mint arról korábban beszámoltunk, a külföldi vállalatok egy része megkezdte munkatársainak hazaszállítását, míg más cégek azt tanácsolják alkalmazottaiknak, hogy ne mozduljanak ki otthonaikból.

A Crédit Agricole becslése szerint az előző péntek óta tartó tüntetéssorozat és összecsapások napi 310 millió dolláros költséget jelentenek Egyiptomban. A bank elemzői a BBC szerint 5,3 százalékról 3,7 százalékra módosították az idei GDP-arányos gazdasági növekedésre vonatkozó becsléseiket az események hatására.

Egyiptomban jelenleg is tart a turisztikai szezon, a turisták általában májusig érkeznek csoportosan az országba, de mostanra gyakorlatilag megszűnt a beutazás. És bár a Szuezi csatorna, amely tavaly 4,77 milliárd dolláros árbevételt produkált, egyelőre nyitva áll, a Maersk teherszállítási vállalat például már csökkentette a régiós működését.

Egyiptomban pénteken is folytatódtak a kormányellenes tüntetések, a demonstrálók továbbra is Hoszni Mubarak elnök távozását követelik. A tüntetők az AP jelentése szerint a távozás napjának nevezték pénteket, arra utalva ezzel, hogy a hét utolsó hétköznapjáig szerették volna elérni Hoszni Mubarak távozását. A kairói Tahrir téren a jelentések szerint több mint tízezren demonstrálnak, ez kedd óta a legnagyobb megmozdulás a fővárosban, akkor mintegy 250 ezren követelték az utcán az elnök lemondását.

A helyzet némileg rendeződött tegnaphoz képest, újabb incidensekről nem érkezett beszámoló. Mi több, az egyiptomi védelmi miniszter is a térre látogatott, jelezve, hogy a kormány kézben tartja az események irányítását.

 

GDP növekedés Kairó Crédit Agricole Egyiptom
Kapcsolódó cikkek