Magyar gazdaság

Fellegi 13 milliárd forintot hiányol

Az innovációs alap terhére vállalt 2010. és 2011. évi mintegy 50 milliárd forint kötelezettség pénzügyi fedezetéből hiányzik 13 milliárd forint - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) küldöttgyűlésén.

Elmondta, hogy a szerződések áttekintését követően a kifizetési igényeket rangsorolták, és hamarosan elindítják a folyósítást, elsőként 2 milliárd forinthoz jut 214 kedvezményezett. Kérdésre válaszolva Fellegi Tamás közölte, hogy lesz következő kifizetési kör, ami függ a hiányzó forrás kigazdálkodásától és a szerződések átvizsgálásától.

Az innovációs szövetség küldöttgyűlésén Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a kormány átalakítja a kutatás-fejlesztés-innováció intézményrendszerét és a támogatást. Emlékeztetett arra, hogy megörökölt támogatási rendszerből hiányzott az átfogó stratégia.
A nemzeti fejlesztési miniszter emlékeztetett arra: Magyarország vállalta, hogy 2020-ra a 1,8 százalékát fordítja kutatás-fejlesztés-innovációra a jelenlegi 0,9 százalékkal szemben.

Fellegi Tamás közölte, hogy az Új Széchenyi Tervben 2013 végéig 200 milliárd forint uniós forrást csoportosítottak át erre a területre. A szabadon felhasználható uniós forrásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormányváltáskor még 3.500 milliárd forinttal kalkuláltak, ez legjobb esetben 2.000 milliárd forint lehet. Azért nem lehet megmondani a pontos összeget, mert még vannak olyan uniós eljárások Magyarország ellen, amelyek érinthetik ezt az összeget, ezért sem hirdettek meg 1.100 milliárd forintnál többet első körben az ÚSZT-ben.

Az Új Széchenyi Terven az idén több mint 72 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a tudomány-innováció kitörési pontra, és 2013 végéig összesen mintegy 200 milliárd forinttal lehet számolni - emelte ki Fellegi Tamás.
 

fellegi úszt fejlesztési miniszter Innovációs Alap Magyar Innovációs Szövetség
Kapcsolódó cikkek