Magyar gazdaság

Javuló vendéglátóhelyek

Kedvező tapasztalatokkal zárult a kiemelt nyári élelmiszer-biztonsági ellenőrzés.

 Júliusban 1121 vizsgálattal 1109 szezonális vendéglátóhelyet ellenőriztek a szakemberek, és a létesítmények 78 százalékánál, 869 helyszínen megfelelő, biztonságos körülményeket találtak – ismertette Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte: a kiemelt nyári ellenőrzési akcióban – amelyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal rendelt el és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai hajtanak végre – a szezonálisan működő vendéglátóhelyekre, a zöldségekre és gyümölcsökre, köztük a dinnyére különösen nagy figyelmet fordítanak az ellenőrök.

A mostani vizsgálatok során a szezonálisan működő vendéglátóhelyek 16 százalékánál, 172 létesítménynél kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel a szakemberek. Ezek között gyakoriak voltak a személyi higiénés hiányosságok, a jelölési hibák, valamint az élelmiszer-higiénés oktatás hiánya és a HACCP rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák.
A vizsgált szezonális vendéglátóhelyek 6 százalékánál, 68 létesítménynél hatósági intézkedésre volt szükség. Itt a nem megfelelő tisztaság, tárolási problémák, a tisztító-fertőtlenítő szerek hiánya volt a leggyakoribb probléma. A szóban forgó vendéglátóhelyek közül a tevékenységet hét helyen kellett korlátozni, felfüggeszteni.

élelmiszerbiztonság vendéglátóhely HACCP ellenőrzés
Kapcsolódó cikkek