Magyar gazdaság

Elemzők a kormány tervéről: "Kiesik egy klasszikus adócsalási lehetőség"

A kormányzat a fordított adózás további kiterjesztését kezdeményezi általános forgalmi adó tekintetében, a mezőgazdasági termékeket illetően, ami előremutató és kedvező hatású lépés, hiszen az adóhatóság az utóbbi időben sorra leplezett le áfa-visszaélésekre alakult társaságokat, vélekedett Hegedüs Sándor az RSM DTM Zrt. adópartnere. Hasonló véleményen van az Ernst&Young adóigazgatója: fehéríti a gazdaságot a fordított adózás bevezetése a mezőgazdasági termékek kereskedelmében.

A fordított adózási metódus végeredménye a gyakorlatban ugyanaz, mint a hagyományos esetben egy kivétellel: egy klasszikus adócsalási lehetőség kiesik. Nincs lehetőség arra, hogy az igénybevevő az áfát visszaigényelje, de a szolgáltatásnyújtó, termékértékesítő azt ne fizesse meg, vélekedett az RSM DTM adópartnere.

Az felismerve ezt a nemcsak nálunk jelentkező problémát, bevezette az új, fordított adózás lehetőségét. E lehetőség kiterjesztésével Magyarország is élt és 2008. január 1.-jétől ezt az eljárást alkalmazza a „legfertőzöttebb” területek egyikén, az építőiparban is

Hegedüs Sándor szerint a fordított adózás kiterjesztése a mezőgazdasági termékekre érthető, és kedvező hatású, hiszen az adóhatóság az utóbbi időben sorra leplezett le áfa-visszaélésekre alakult társaságokat. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a gazdaságban számos további „fertőzött” terület van, ami az egyedi kezdeményezések mellett az áfa rendszer mélyebb átgondolását indokolja.

Ennek során hasznos és hatékony lenne további tagállamokkal történő egyeztetést követően egy egységes javaslatcsomaggal előállni. Fontos kiemelni, hogy a bármelyik eljárást is választja a kormányzat, az új szabályozás gyakorlatba átültetése több évet fog igénybe venni.

Meg fogjuk kapni az engedélyt az Európai Uniótól, hogy bevezessük a fordított adózást a mezőgazdasági termékek kereskedelmében. Románia is megkapta, és már két éve alkalmazza - mondta az InfoRádiónak Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az Ernst&Young adóigazgatója úgy fogalmazott: ez a megoldás "mindig tisztít", hiszen a fals cégek nem tudják visszaigényelni az áfát. Hozzátette azonban, hogy még ezzel együtt sem zárható ki az adócsalás.

Ráadásul az első szereplő a láncolatban valamelyest rosszul jár, mert az előzetesen felszámított adóját nem tudja az árban szereplő áfából levonni, hanem külön eljárásban kell visszakérnie. Ezzel együtt is ez egy értelmes lépés - véli a szakértő.

Kiemelte, hogy a kormányfői megfogalmazás nem precíz, így még nem tudni pontosan, milyen ágazatokra vonatkozna a fordított adózás. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a gabonakereskedelemre és a húsiparra terjeszthetik ki a javaslatot.

Orbán Viktor a Parlamentben napirend előtti felszólalásában beszélt arról is, hogy kezdeményezik, akinek a cége jelentős adótartozással szűnt meg, ne kaphasson adószámot. Külföldön, például Ausztriában és Lengyelországban is létezik az, hogy a jelentős adótartozással bukó cégek tulajdonosai nem tulajdonolhatnak új céget - mondta a szakértő, aki ezt is helyes lépésnek tartja, amelynek "komoly üzenete van".

A kormány központi árszabályozást vezetne be a magas rezsiköltségek miatt a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében. Ennek kapcsán az Ernst&Young adóigazgatója azt mondta: ezzel a lépéssel a kabinet egy igazságtalanságot kíván felszámolni. Érthetetlen, hogy ugyanolyan tiszta vízért Budapesten mást kell fizetni, mint Érden vagy Szigetszentmiklóson - véli a szakértő.

rezsiköltség elemzők fordított áfa adózás adócsalás
Kapcsolódó cikkek