Magyar gazdaság

Ismét csődveszély fenyegeti az USA-t

A tőzsdei árfolyamok beszakadásával járhat együtt a küszöbönálló tömeges nyugdíjba vonulás.

A nyugati világ lakosságának elöregedése tovább rontja az amúgy sem túl derűs gazdasági kilátásokat. A második világháború után nem sokkal született, rendkívül népes babyboom-generáció jelentős része még ebben az évtizedben eléri a nyugdíjkorhatárt az USA-ban, ez azt vonhatja maga után, hogy a tőzsdékről több tízmillióan vonják ki megtakarításaikat.


Az 1946 és 1964 között született, összesen 79 millió amerikai állampolgár egy része már az idén megkezdi a nyugdíjba vonulást, de a legnagyobb részüknél ez 2020 és 2022 között lesz esedékes. Ez sokak szerint azért nyugtalanító, mert az elmúlt ötven év tapasztalata azt mutatja, hogy az árfolyamok alakulása nagymértékben függ attól, mekkora mértékben áramlanak a lakossági megtakarítások a tőzsdére – emlékeztet a Reuters. A nyugdíjaskor felé közeledve pedig sokan biztonságosabb megtakarítási eszközöket keresnek, vagyis részvényeiket és más kockázatosabb értékpapírjaikat szívesebben cserélik megbízható kötvényekre.

A San Francisco Federal Reserve előrejelzése szerint a tömeges nyugdíjba vonulás a tőzsdei árfolyamok 13 százalékos csökkenését okozza 2010 és 2021 között, és a 2010-es szintet reálértéken legkorábban 2027-ben érhetik el ismét. A baby-boom generáció nyugdíjba vonulásának demográfiai következményei jól ismertek, és elképzelhető, hogy a pénzpiaci szereplők be is árazzák erre vonatkozó várakozásaikat, ami már a jelenlegi tőzsdei árfolyamokra is nyomasztó hatással lehet – áll a pénzintézet elemzésében.

A megtakarítási formák megváltoztatására irányuló viselkedés már az elmúlt tíz évben is sok esetben megfigyelhető volt, amikor a nyugdíjalapok nagy értékben váltották át befektetéseiket biztonságosabb eszközökre. Ez a folyamat ugyanakkor veszélyes ördögi körhöz vezethet, mivel a nagy tömegű kötvényvásárlások lenyomhatják a papírok hozamát, miközben a tőzsdéken a forráskivonás miatt esnek le az árfolyamok és velük együtt a hozamok is.

Némi vigaszt jelent a sötét kilátásokkal kapcsolatban, hogy bizonyos tényezők enyhíthetik a prognosztizált negatív folyamatot. Így például elképzelhető, hogy sokan 65 éves korukban sem vonulnak nyugdíjba, illetve az is, hogy a fiatalabb lakosságú, feltörekvő gazdaságok befektetői által támasztott kereslet legalább részben ellensúlyozza a hazai forráskivonásokat.

Sokan azzal is évek óta próbálják nyugtatni a kedélyeket, hogy a „hatékony piacnak” köszönhetően a negatív folyamatokra vonatkozó várakozásokat már rég beárazták a befektetők. Ez az érv azonban nem áll túl erős lábakon, mivel a piaci hatékonyság a globális pénzügyi válság kapcsán is teljes mértékben csődöt mondott.

Életfogytig tartó munka

A nyugdíjaskorhoz közeledő britek több mint negyedének nincs semmilyen megtakarítása öreg napjaira. A baby-boom generációhoz tartozó, 55 és 64 év közöttiek 26 százaléka kényszerülhet emiatt arra, hogy akár hetvenéves kora felett is dolgozzon még – derül ki a Baring Asset Management nemrég kiadott jelentéséből.

A szigetországi helyzet azonban még súlyosabb a fiatalabb generációk körében. A 45 és 54 év közötti korosztály esetében 30 százalékot tesz ki azok aránya, akiknek nincs nyugdíj-megtakarítása, a 25 és 34 év közöttieknél pedig 47 százalékot.

Amint a tanulmányból kiderül, 1967-ben 8,1 millió fő rendelkezett vállalati nyugdíj-megtakarítással, míg ma csupán 3,3 millió brit polgár.

A szigetországi helyzet azonban még súlyosabb a fiatalabb generációk körében. A 45 és 54 év közötti korosztály esetében 30 százalékot tesz ki azok aránya, akiknek nincs nyugdíj-megtakarítása, a 25 és 34 év közöttieknél pedig 47 százalékot.

Amint a tanulmányból kiderül, 1967-ben 8,1 millió fő rendelkezett vállalati nyugdíj-megtakarítással, míg ma csupán 3,3 millió brit polgár. -->

részvény hozam USA csőd Csődveszély baby-boom költségvetés
Kapcsolódó cikkek