Magyar gazdaság

Már a hús is drágul

A gyors ciklusú állati termékeknél már érezhető a magasabb takarmányárak hatása, júliusig számottevően drágult a baromfihús és a tej. A sertéstenyésztők ezzel szemben csak stagnálásra számíthatnak.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 júliusában 24,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH tegnap közzétett, júliusig terjedő mezőgazdasági termelőiár-felméréséből. Továbbra is a növényi termékek drágulása a kifejezettebb, ebben a kategóriában az árszínvonal 32,3 százalékkal nőtt, míg az élő állatok és állati termékek ára 11,4 százalékkal lett magasabb.

Az ipari növények drágulása éves alapon tovább érzékelhető. Az olajnövények ára 2011 júliusára 35,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva. Az idei napraforgó és repcetermés jó volt, és a viszonylag magas áron történő értékesítés révén ágazati becslések szerint 150 milliárd forintot megközelítő árbevételük volt a termelőknek.

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók, illetve társaságok már nem jártak ilyen jól, igaz, a legfrissebb adatokból érezhető némi enyhülés. A régóta rendkívül magas takarmányárak mellett az alacsony árú állati termékek is drágulni kezdtek. A vágóállatok és állati termékek termelői ára 2011 júliusában 10,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés ráadásul meglehetősen egyenetlenül oszlik meg. Az elmúlt egy évben hirtelen megdráguló vágómarha már nem dönt újabb csúcsokat. Igaz, a korábbiakkal öszszehasonlítva még mindig viszonylag magasnak mondható, és ebben a hónapban még mindig 27,9 százalékos drágulást produkált éves alapon. Örülhetnek a baromfitenyésztők is: a vágóbaromfi ára éves alapon 18,2 százalékkal emelkedett. A tej termelői ára is 21 százalékkal nőtt, ám ezzel szemben a sertés csupán 0,8-es drágulást tudott felmutatni éves alapon.

„Jól látszik, hogy a rövidebb biológiai ciklusú állati termékek, így a vágóbaromfi, valamint a tej árában már komolyan érzékelhető az az áremelkedés, amely a növényi termékek drágulásából adódik” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke hozzátette: „A sertés hosszabb biológiai ciklusú termék, amelynél a megnövekedett takarmányárak jóval később tudnak beépülni az értékesítési árakba. A sertés árában – más vágóállatokkal és állati termékekkel összehasonlítva – lassabban jelentkezik ez. Fontos látni azonban, hogy az éves alapon 0,8 százalékos emelkedés jóval meghaladja az év eleje óta tapasztalható, július végére 10 százalék fölötti drágulás” – emelte ki az elnök.

„Ha a gabonaárak magas szinten kitartanak – ami jelenleg valószínűnek látszik –, akkor az állati termékek drágulása is tartós marad – összegezte Éder. – Mindezt kiegészíti az egész Európai Unión belül tapasztalható kínálati korrekció. A közösség területén részben a magas önköltségi árak, részben a keresletvisszaesés miatt a vágósertések számában állománycsökkenés tapasztalható, amely már önmagában árnövelő hatású.” Éder hozzátette: „A sertés árára jellemző egy éven belüli ciklus is, amelynek révén július–augusztus tájékán a legdrágább a sertés. Ez a trend most várhatóan nem érvényesül a korábbi évekhez hasonló mértékben, és elképzelhető, hogy stagnálás lesz.”

Fekete év a zöldségpiacon

Jól mutatja a németországi hasmenéses járványból való kilábalás elhúzódását, hogy idén júliusban még mindig 25,5 százalékkal volt alacsonyabb a zöldségfélék ára az egy évvel korábbinál. Ebben az időszakban a zöldpaprika például 44,7 százalékkal volt olcsóbb, mint tavaly júliusban. 2011. január–júliusban a zöldségfélék ára 11,4 százalékkal csökkent.

tej Éder Tamás Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége mezőgazdasági árak baromfihús
Kapcsolódó cikkek