Magyar gazdaság

Nomura: A Fidesz újabb rossz intézkedésével a bankokat ütné

Kötött árfolyamú egyösszegű végtörlesztés lesz a devizahiteleseknek - ezt jelentette be Lázár János a hajdúszoboszlói frakcióülésen. A rögzítést azok is igénybe vehetnék, akiknek már felmondták a hitelszerződését.

Újabb segítséget nyújt a devizahiteleseknek a kormány. A Fidesz frakcióülésén az a döntés született, hogy kötött árfolyamú, egyösszegű végtörlesztés lesz a devizahiteleseknek. Az eurót 250, a svájci frankot 180 forinton rögzítenék végtörlesztés esetén. Mint Lázár János mondta, így akarnak segíteni 2-300 ezer embernek. Minden ebből adódó pénzügyi terhet a bankok viselnek - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője.

Mindez azt jelenti, hogy ha valaki egy összegben visszafizeti a teljes hitelét, akkor nem a banki középárfolyamon, hanem a most meghatározott árfolyamon számítják át a devizahitelt. Azaz a hiteles akár több millió forintot is megspórolhat. A most bejelentett csomag nem a bajba jutott hiteleseken segít, hanem azokon, akik most is képesek fizetni a törlesztőrészleteiket, sőt, rendelkeznek több millió forinttal, és így az árfolyamveszteség realizálása nélkül meg tudnak szabadulni adósságuktól.

Lázár János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a frakcióülésen a devizahitelesek ügye volt a legfontosabb kérdés a képviselők számára, hogyan lehet javítani az ő súlyos helyzetükön. A Fidesz-frakció azt javasolja a kormánynak, hogy tegye lehetővé az egy összegű végtörlesztést rögzített árfolyamon a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők számára – jelentette be a politikus.

Ezeken az árfolyamokon nyílna az ügyfélnek lehetősége arra, hogy végtörlessze a hitelt. Az ügyfél vagy a megtakarításából fizeti ki ezt az összeget, vagy pedig forint alapú hitelt vehetne igénybe.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy kiterjesztik az árfolyamrögzítés lehetőségét azokra a devizahitelesekre is, akiknek az elmúlt hónapokban mondta fel szerződésüket a bank. A kezdeményezésről a kormány vasárnapi ülésén dönt.

Lázár János arról is beszélt, hogy a frakció egy komoly vizsgálatot is kezdeményez, hogy 2002 után hogyan alakult ki a devizahitelek rendszere hazánkban, és a szocialisták hogyan szabadították rá az országra a felelőtlen devizahitelezés intézményét.

Müller János, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta, hogy a kormány nem tárgyalt a bankszövetséggel a tervekről. A bankszövetség a javaslatot elnöksége állásfoglalása után kommentálja.

A Fidesz elhatározta, hogy még egyet üt a bankokon a devizahitelesek megsegítésére tett újabb lépéssel. A terv értékeléséhez jó tudni, hogy a kormány fokozza az előző kormány tagjai és a pénzintézetek ellen irányuló támadásokat, úgymond a felelőtlen magatartásuk miatt a gazdaságpolitika, illetve a hitelezés terén. A teljes magyarországi devizahitel-állomány 10 milliárd eurót tesz ki, a jelenlegi helyzetben a 180 forintos árfolyamon történő végtörlesztés 25 százalékos, vagyis 2,5 milliárd eurós veszteséget jelentene – olvasható a Nomura fejlődő piaci elemzőjének értékelésében. Peter Attard Montalto leszögezi: a kormány terveinek megvalósulásával a bankok veszteségeket termelnének a hiteleken, ugyanakkor az elemző cég szkeptikus az intézkedések hatását illetően.

A magyar háztartások jelenlegi gazdasági helyzete még a 25 százalékos kedvezmény mellett sem teszi lehetővé az előtörlesztést a túlnyomó többsége számára és ehhez elegendő banki sem áll rendelkezésre. Montalto szerint a lehetőséggel csak azok élhetnek, akiknek kevesebb mint két év maradt a jelzáloghitelük futamidejéből. A kockázat az, hogy a tervet tovább fejlesztik és a Fidesz az OTP-re vagy az MFB-re támaszkodva próbálja beindítani a forinthitelezést azért, hogy ezekkel törlesszék a frankhiteleket. Összességében tehát ez egy újabb rossz lépés a kormány részéről, amely negatív szalagcímekhez vezet majd, de kevés hatása lesz a gazdaságot tekintve – zárja elemzését Montalto.

A devizahitelek arányának csökkenésén keresztül Magyarország nemzetközi megítélésnek javulását hozhatná az Equilor Befektetési Zrt. szerint, ha a kormány elfogadja a Fidesz-KDNP frakciójának javaslatát, amely szerint a devizahiteleseknek lehetővé tennék adósságuk rögzített árfolyamon történő végtörlesztését.

Az Equilor számításai szerint a javaslat a hitelállományra vetítve legrosszabb esetben ez 150-200 milliárd forintos veszteséget jelentene az OTP-nek, amely részvényenként 500-700 forintos értéket tesz ki.

Az Equilor véleménye szerint ez a javaslat ebben a formában nem valósul meg; a későbbiekben arra számít a befektetési társaság, hogy bizonyos kondíciók fellazulnak. Legvalószínűbb forgatókönyvként most 50-60 milliárd forintos kiadást prognosztizál az Equilor az OTP-re nézve, ez azonban a részletek napvilágra kerülésével változhat.

Az OTP 7,35 százalékos esést mutatott Lázár szavai után, 3 880 forinton állt a jegyzés a BÉT-et. Lázár bejelentése egyébként is borongós hangulatban érkezett. Herczenik Ákos, a Raiffeisen bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak azt mondta, egyértelműen Lázár bejelentése miatt esik ilyen jelentősen a árfolyama.

Az OTP részvények kereskedését felfüggesztették 15 óra után a BÉT-en, mert elérte a 10 százalékos esési limitet. A kereskedés folytatódása után már 11 százalékos szabadesést mutat a bankrészvény, 3 720 forinton áll a jegyzés.

devizahitelezés kormány rögzített árfolyam
Kapcsolódó cikkek